Міжнародний Центр Національного Відродження ім. Степана Бандери, всеукраїнський осередок

Ж. Шевченко  |  Четвер, 12 травня 2011, 12:48
Наразі організація має своїх представників у Канаді, США, Великій Британії та Україні. Всеукраїнський осередок очолює знаний громадський діяч Тарас Рондзістий.
Міжнародний Центр Національного Відродження ім. Степана Бандери, всеукраїнський осередок

Пане Тарасе, скажіть будь-ласка, коли був заснований Центр Національного Відродження?

- Організація має статус міжнародної благодійної установи. Міжнародний Центр Національного Відродження ім. Степана Бандери заснований у 2001 році. Першим керівником на міжнародному рівні був Іван Гавдида. Він загинув за невідомих обставин.

Чи в усіх обласних центрах України є осередки Центру Національного Відродження?

- На сьогоднішній день є на Сумщині, Полтавщині, у Києві, Тернополі, Львові, Івано-Франківську і Чернівцях.

Які заходи проводить організація?

-У 2009 році ми приїздили до Харкова і сприяли проведенню виставки «УПА – армія нескорена». Пройшло 26 таких виставок, 8 з яких відбулося закордоном.

2010 року видали 13-те видання книги спогадів Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр». Наразі розповсюджуємо цю книгу, проводимо презентації. Також привозимо до різних міст України художні й історичні книги на українську тематику інших авторів. Заходів проводимо дуже багато.

Ми як Центр Національного Відродження також маємо прямий дотик до роботи над учнівською молоддю. Нам вдалося налагодити контакти з українським козацтвом. У відповідь на укази президента Віктора Ющенка щодо відзначення подій, пов’язаних з козаччиною, ми запропонували реанімувати, тобто повернути до життя військово-спортивну дитячу гру «Сокіл Жура».

А чим гра «Сокіл-Жура» відрізняється від російського варіанту «Зарніца»?

-По-перше, гра виховує дітей на козацьких традиціях, по-друге, вона охоплює всі вікові категорії, і впливає на формування дитини не лише на певному періоді, а веде дітей буквально змалечку. Є різні ступені козаків. Для того, щоб дитині набути звання молодого козака, їй необхідно почати гру з найменшого рівня.

Гру спочатку проводили для дітей старшого віку. Це були 9-11 класи. Спільними зусиллями в 2009 році нам вдалося провести всеукраїнський етап змагання, який відбувся у Києві. Гру проводили за скаутською методикою, оскільки вона є цікавою, зрозумілою і захоплюючою. Дітей не треба було особливо прохати чи агітувати. Охочих долучитися до гри не бракувало. Навпаки, нам треба було деколи контролювати їх ініціативу, щоб вона раптом не зашкодила їхньому здоров’ю.

Інколи виникали непорозуміння з викладачами. Оскільки в нас викладачі хочуть опікуватися усім, а ми прагнемо, щоб діти були самостійними у прийнятті рішень.

Самоврядування, про яке так часто говорять, здійснити вдалося. Скаутська методика цьому і сприяє.

До проекту гри долучилися представники Спілки Української Молоді (СУМ) та козацькі організації, здебільшого спортивного напряму.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в українському націоналістичному середовищі і з якими організаціями співпрацюєте найбільше?

-Всі українські організації, що стоять на цих засадах і вірять в самостійну соборну державу є нашими союзниками. Конкретно не буду уточнювати, бо їх багато, щоб часом нікого не образити. З тими, що працюють не на слові, а на ділі ми завжди знаходимо порозуміння.

З’явилася Холодноярська Ініціатива (вона почала діяти десь пів року тому) і ми до неї долучилися. Є Зарваницька Ініціатива, ми теж цьому процесу сприяємо. Намагаємося підтримувати ініціативи молодих людей. Відгукуємось на конкретні пропозиції і мобілізовуємо всі ресурси. Бо в державі коштів на такі справи чомусь немає або виділяють їх за залишковим принципом. Ми звертаємось до української громади, і до громади закордоном.

Співпрацюємо з такими організаціями як «Пласт», «Спілка Української Молоді», «Молодіжний Націоналістичний Конгрес». Серед козацьких організацій є багато молодіжних і спортивних, що займаються фізичним розвитком молоді. Завжди намагаємося знайти з ними спільну точку дотику.

Ми не ставимо собі за мету з кимось конкурувати, бо ми є прихильниками української справи в цілому.  Хто займається формуванням глобального українського простору, чи це в Україні, чи закордоном – для нас є союзниками. Ми не прагнемо щось ділити. Бо чудово розуміємо, що кожен є спеціалістом у своєму напрямку. Треба цю роботу скоординувати, впорядкувати, і тоді ми будемо щасливими.

Розкажіть, будь-ласка, детальніше, про мету і завдання Центру Національного Відродження

- Одним із завдань Центру Відродження є об’єднання українців навколо однієї спільної справи. Головною метою є відродження української культури, мови, традицій – поле діяльності є достатньо широким.

Говорити можна багато про державу, про її форми, але без української людини це неможливо. Адже справжнє обличчя України формують молоді люди. Але їм важко буде сформуватися, бо процес формування молодої людини не простий. Старші мають їм у цьому плані допомогти. Треба втримати позиції, щоб не довелося починати все спочатку.

На сьогоднішній день таке формування провадиться через книги, духівників-наставників та залучення до роботи у молодіжних громадських організаціях.

Дякую за змістовну розмову.

comments powered by HyperComments