Громадська організація «Патріот України» (оновлено)

П'ятниця, 11 січня 2013, 13:53
Після арештів керівників організації "Патріот України" в 2011 році її колись доволі гучна діяльність різко підупала. Остання відносно резонансна подія, пов'язана з "патріотами" - погроза зірвати проведення в Україні Євро-2012 у випадку продовження «репресій» проти її членів. Таку заяву озвучив керівник столичного осередку організації, тому що переважна більшість членів проводу "Патріот України" вже не перший місяць перебуває за ґратами.
Громадська організація «Патріот України» (оновлено)

Дуже часто цю організацію називають "Всеукраїнською", але юридично (і фактично) вона такою не є, бо для реєстрації такого статусу Міністерством юстиції організація мусить мати осередки в більшості областей України. ГО «Патріот України» (ПУ) була створена у Харкові 2005 року і 17 січня 2006 року зареєстрована як обласна організація. 

З часом виникло ще кілька осередків - у Києві, Запоріжжі, Житомирі, Полтаві та деяких інших містах. Проте центром активності "патріотів" завжди залишався саме Харків: тут відбувались найгучніші акції, скликались всеукраїнські з'їзди, тут працювали вожді організації - Андрій Білецький, Олег Однороженко та інші. Між тим, ПУ серед тисяч інших громадських організацій виглядає особливо. Вона відверто визнає себе соціал-націоналістичною, а приховано (бо законами України це заборонено) є фактично парамілітарним угрупованням. Фізкультурно-військові вишколи членів, камуфляжний одяг з обов'язковими берцами армійського зразка, керівництво вождів -"командирів" є суттєвими ознаками цієї  "громадської" організації.

Як повідомляє офіційний сайт організації, вона "виступає за монорасове мононаціональне суспільство збудоване на принципах Української національної величі та соціальної справедливості". Далі містяться примітивні до карикатурності тези про минулу велич та  сьогоднішню трагедію "Білих людей",  "Білої Раси" та "Білої Європи". Порятувати все біле та високе і покликана ПУ, яка мусить очолити українську націю. 

«Патріот України»  пропонує власну альтернативу демократії — націократію, ідеологічний проект, який  розробив ще у 1930-х роках один з ідеологів ОУН Микола Сціборський. Основні засади націократії, що викладені на сайті ПУ, це – національна солідарність (надкласовість і антипартійність), авторитаризм (особиста відповідальність керівників всіх рівнів за свої дії), якісна суспільна ієрархія і дисципліна, суспільний контроль, самоорганізація та самоврядність.

Доктрина "патріотів" категорично відкидає політичну та економічну демократію, пропонує націоналізацію всіх стратегічних галузей економіки, державний монополізм та централізацію влади. Тобто, всі ті норми, які були реалізовані лише в деяких тоталітарних країнах Європи та  Азії протягом відносно нетривалого часу та призвели ті держави до катастрофи. М. Сціборський у період між Першою та Другою світовими війнами міг мислити як завгодно, але рятувати "Білу цивілізацію" в Європі поборенням лібералізму та демократії, що є фундаментом для тієї Європи, то відверта маячня. На початку ХХІ століття молодики в плямистих одностроях зі смолоскипами з такими ідеями нагадують лише про гітлерюгенд та Ку-Клукс-Клану з відомим сумним для їх учасників результатом.

На Другому Всеукраїнському з'їзді «Патріоту України», Харків, квітень 2008.

Джерело: uk.wikipedia.org

Хоча в програмі ПУ зрідка трапляються такі словосполучення як "інноваційні технології" або "інформаційна політика", складається враження, що її творці безнадійно випали з реальності та налаштовані будувати якійсь ізольований "Населений острів", описаний братами Стругацькими. Пункт 6  "патріотичних" засад просто стирає межу між їх програмою та літературною фантастикою: "Створення аерокосмічних сил, що матимуть у своєму складі супутникові угруповання та ескадрилії космічних бомбардувальників та винищувачів Лозино-Лозинського" [ не відаємо, хто це  і як йому самотужки пощастило зберегти таємницю створення космічних винищувачів для білої раси].

У практичній діяльності ПУ натомість кумедного мало, проте не бракує мілітарних карнавалів з періодичними бійками та провокаціями. Потреба в захисті усього "Білого" реалізується ними в найкоротший спосіб - час від часу вони б'ються з імігрантами або іноземними студентами. Щорічно організація проводить «Марш Патріотів» проти мігрантів.  «Патріоти», на відміну від інших організацій, виступають не проти нелегальної міграції, а проти іміграції до України взагалі. «Марш Патріотів» двічі (у 2006 та 2008 роках) проводили в Харкові й один раз (2007 року) в Києві. Також практикуються нічні смолоскипні ходіння по студентських містечках Харкова, Києва та Чернівців з вимогами боротьби проти дискримінації українських студентів. Періодично організація проводить різноманітні акції в дні українських свят: День пам'яті Героїв Крут 29 січня, День Героїв 23 травня, День створення УПА  14 жовтня та інші.

З серпня 2011 року розпочалася ціла низка арештів активістів організованого соціал-націоналістичного руху взагалі та членів Організації "Патріот України" зокрема. Спочатку
наприкінці серпня  у Києві та Василькові були заарештовані керівники місцевих осередків ПУ. Їм інкримінували підготовку теракту, так розпочалася справа «васильківських терористів».

А 23 серпня 2011 року в офісі Харківського осередку організації на вулиці Римарській, 18 відбулась сутичка між таким собі Сергієм Колесником та двома активистами організації, після чого обидва "патріоти" та Колесник, який під час бійки застосував травматичний пістолет, потрапили до лікарні. Незабаром тих членів ПУ було заарештовано за підозрою у замаху на вбивство С.Колесника. 

В грудні 2011 року вождь "Патріота України" Андрія Білецького був затриманий за підозрою в розбої біля його будинку в Харкові. У рамках розслідування цієї кримінальної справи було встановлено, що 32-річний харків'янин разом з іншими особами заволодів грішми потерпілого на суму понад 7 тис. гривень. Дії підозрюваних кваліфіковано слідством як учинення нападу, об'єднаного з застосуванням насильства, небезпечного для життя і здоров'я потерпілого. З огляду на це, слідчий додатково порушив кримінальну справу за частиною 2 статті 187 Кримінального кодексу (розбій). До цього часу і Андрій Білецький, і так звані  "оборонці Римарської" (Ігор Михайленко та Віталій Княжеський)  утримуються у Харківському СІЗО.

Ідеологу ПУ Олегу Однороженку пощастило більше. Ще з 2009 року його звинувачували в хуліганстві (участь у груповому побитті), проте лише в липні 2012 році він був затриманий та перебував під вартою до листопада. Судова справа ще триває, а О.Однороженка  випустили на поруки народних депутатів України Андрія Парубія і Ярослава Кендзьора.

Ті вожді "патріотів", які перебувають на волі, пояснюють акції СБУ та МВС проти своїх соратників політичними мотивами. Начебто, силовики арештами поводирів ПУ намагались упередити створення політичної партії на базі "Патріота України". Проте, якщо з 2005 року  "патріоти" так не спромоглись (або й не бажали) створити громадську організацію загальноукраїнського рівня, то організувати партію, яка за чинним законодавством обов'язково має діяти в межах всієї держави, вони навряд чи спроможні. 

 

comments powered by HyperComments