Всеукраїнське Братство Ветеранів, харківський осередок

Жанна Титаренко  |  Субота, 4 вересня 2010, 18:39
Братство, власне, українських ветеранів являє собою приклад того, як уже не молоді люди, виховані за часів совєтського панування в Україні, змогли здолати в собі комплекс совка і стати патріотами своєї справжньої Батьківщини - Незалежної України. Одним з них є пан Владислав Чалий, який очолює обласний осередок вищезгаданої організації.
Всеукраїнське Братство Ветеранів, харківський осередок

Коли була заснована організація на всеукраїнському і місцевому рівнях?

- Братство Ветеранів на всеукраїнському рівні та в Харкові було засновано у 1995 році.

Хто очолює організацію на всеукраїнському і місцевому рівнях?

- На всеукраїнському рівні очолював організацію Ігор Юхновський. А головою секретаріату партії був Гуменюк. З часом керівництво організації змінилося у зв’язку з тим, що пан Юхновський був призначений директором Інституту Національної Пам’яті. Ми його на з’їзді попросили, щоб він став почесним головою нашої організації, і він згодився. А пан Гуменюк зараз очолює нашу організацію на всеукраїнському рівні. Всеукраїнський з’їзд нашої організації відбувається раз на два роки.
 
Першим головою Харківського обласного відділення Всеукраїнського Об’єднання Ветеранів був пан Микола Барков, який зорганізував місцевий осередок у середині 90-х років. Я теж з того часу був членом цього осередку.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в українському національному середовищі?

- На місцевому рівні ми співпрацюємо з такими організаціями як Конгрес Української Інтелігенції (КУІН), «Просвіта», Братство Політв’язнів і Репресованих, яке очолює пан Анатолій Здоровий. Вони в нас є колективними членами у нас, а ми в них. Тісно співпрацюємо з Громадським Об’єднанням «Поступ». Також співпрацюємо з Народним Рухом України та іншими патріотичними середовищами нашого краю.

Які заходи проводить Ваша організація?

- Організація завжди брала і бере участь у майже в усіх національно-патріотичних заходах, які проводяться у місті Харкові. Проводимо заходи до національних дат ті історичних подій. 24 серпня ми разом із місцевими Братством Політв’язнів і Репресованих та «Поступом» ми проводили такий захід з відзначення Дня Незалежності України. Разом з іншими українськими національними силами відзначаємо Шевченківські Дні, вшановуємо пам’ять Героїв Крут тощо.

Які програмові засади має Ваша організація?

- Передусім, це захист прав наших членів, перш за все захист юридичний, а також взаємна матеріальна допомога. Ми обговорюємо пенсійні питання, зміни в пенсійному законодавстві вивчаємо, обговорюємо, інформуємо членів. На засіданнях робимо доповіді і обговорюємо.

А чим Ваша організація відрізняється від організації, власне, совєтських ветеранів?
 
- Перш за все ідеологією, адже ми є прихильниками Незалежної України, і розвал СССР сприйняли позитивно. Крім того, у них не ведеться чіткий облік заяв та членства. Вони беруть списки людей похилого віку із ЖЕКів, записують їх всіх гуртом, тож обраховують своє членство тисячами, а в нас такого немає і бути не може.

У нас понад 300 членів. А засідання приходить десь 20. Нам виділили в минулому році 3 тисячі з держбюджету, а цього року нічого. За приміщення нічого не сплачуємо, бо немає грошей. А совєтським ветеранам виділяється десь 150 тисяч гривень на рік із держбюджету. Ті ветерани ближче до начальства, а їхній офіс знаходиться прямо в приміщенні облдержадміністрації.

Щоб Ви хотіли додати наостанок для читачів нашого сайту?

Двері нашої організації відкриті для всіх, хто розділяє наші засади. У колективні члени можна приймати і підприємців. Щоб стати членом організації, треба написати письмову заяву і сплачувати щороку 6 гривень внеску. Членами нашої організації є люди пенсійного віку, воїни національно-визвольних змагань, ветерани праці тощо. Зокрема, серед нашого членства є ветерани війни, що воювали в лавах совєтської армії, а зараз сповідують українську національну ідею.

Ми збираємося в Держпромі щопонеділка о 16.00 за адресою: Держпром, 4 під’їзд, 6 поверх, кімната 347а.

comments powered by HyperComments