Товариство Відродження Української Нації (ТВУН), харківський осередок

Жанна Титаренко  |  Четвер, 13 травня 2010, 21:45
Можливо харківський ТВУН не є на перших ролях в політичному житті української частини політикуму Слобожанщини. Тим не менш, на перший погляд непомітно для широкого загалу, ця організація наполегливо виконує свою функцію в плані підйому національної свідомості харківців. Про діяльність ХОО ТВУН “Справжній варті” розповів її голова пан Олександр Денисенко.
Товариство Відродження Української Нації (ТВУН), харківський осередок

Коли було створено Товариство Відродження Української Нації?

- В 2003 році в Харкові зібралися представники національно-орієнтованої української інтелігенції, а згодом вже Києві було засновано Товариство Відродження Української Нації (ТВУН).

Хто очолює організацію на всеукраїнському і місцевому рівнях?

На всеукраїнському рівні очолює житомирянин Іван Любас. Колись, у 90-х роках, він очолював Житомирську обласну організацію Української Консервативної Республіканської партії (УКРП) на чолі зі Степаном Хмарою.

Харківську обласну організацію ТВУН очолюю я, Денисенко Олександр Іванович (також я є заступником голови харківської обласної організації Народного Руху України).

Кого ви вважаєте союзниками в національному середовищі?

- Всіх, хто сповідує нашу ідеологію і світогляд. Це насамперед Рух, УНП, КУН, УНА-УНСО, “Тризуб” тощо.

Які заходи проводила Ваша організація?

- Постійно поширюємо всеукраїнську газету нашої організації “Клич нації”, іншу інформацію, беремо участь у різних українських заходах. 27 лютого у Львові було проведено конференцію з тематики геноциду української нації, голодоморів тощо. Конференція зібрала багато докторів та кандидатів наук, місцева влада сприяла її проведенню.

Які політичні, програмові та інші засади має Ваша організація?

Наші завдання приблизно такі ж, як і в “Просвіти”. Це відродження України в усіх аспектах: етнічному, політичному, культурницькому. Це, звичайно, мова, історія, традиції, церква. Не останню роль для нас відіграє питання соціальної справедливості, солідаризму тощо. За політичними поглядами ми є консерваторами.

Біографія. Народився в Харкові 1952 року, закінчив тут школу, інститут і прожив усе життя. За фахом інженер-конструктор. Політикою займаюся з 1992 року. Починав свій шлях в політиці в Українській Республіканській Партії (УРП), до якої вступив 8 липня 1991 року, ще до путчу ГКЧП. Коли УРП з’єдналася в одну партію з “Собором” Анатолія Матвієнка, був заступником голови харківської обласної організації УРП”Собор’. Зараз заступник голови обласної організації, член обласного проводу Народного Руху України.

Дякую за розмову 

comments powered by HyperComments