Українська Народна Рада (УНР), харківський осередок

Жанна Титаренко  |  Субота, 15 травня 2010, 20:17
Українська Народна Рада є черговим українським проектом, спрямованим на консолідацію та об'єднання здорових національних сил, і, перш за все, української інтелігенції. Про, ще невеличку в часі, діяльність харківської філії УНР я розмовляла з її очільником паном Анатолієм Семенченком.
Українська Народна Рада (УНР), харківський осередок

Коли була заснована Українська Народна Рада на центральному та обласному рівні?

 - Початково планувалася назва Українська Національна Рада, але на Установчому з’їзді 20 грудня 2009 року постала Українська Народна Рада, серед засновників якої були Іван Драч, Іван Дзюба, Борис Олійник, Ігор Юхновський та інші відомі постаті української нації. Ще до цього, 12 грудня утворилася і Харківська обласна організація УНР. На місцевих зборах було присутньо 135 людей, серед яких здебільшого харківська інтелігенція, такі знані люди як академік Юрій Волянський, Віктор Бойко, Володимир Пасічник, Іван Перепеляк тощо. Головою обласної організації на конференції було обрано Волянського Юрія Леонідовича, який, власне керував нею до 30 березня цього року. Потім він пішов з посади за сімейними обставинами і з особистих мотивів. З того часу я виконую обов’язки ХОО УНР.

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в національному середовищі?

- Якщо сьогодні іти на вибори, то дуже важко було б поєднати свої зусилля з кимось. Багато національних і демократичних сил дискредитували себе. Насамперед я би не пішов у блок Юлії Тимошенко, не пішов би з нинішнім Народним Рухом України, який став підкаблучником Тимошенко. З ВО “Свобода” не має бажання співпрацювати також, перш за все з ідеологічних міркувань, тому що вони є радикальні і крайні. В чомусь, може такі утворення й потрібні та корисні, але для широкого загалу вони на даний момент неприйнятні, та, мабуть, і надалі теж. Тим не менш, як кажуть в народі: “На те і щука, щоб карась не дрімав”. Крім того, ВО ”Свобода” сама не хоче ні з ким об’єднуватись, і завжди, принаймні, до цього часу усюди ішла окремо від усіх.

Сьогодні найближчі для нас є Конгрес Української Інтелігенції (КУІН), Конгрес Українських Націоналістів (КУН), Республікансько-Християнська Партія України (РХПУ). Із тими, хто підтримував Ющенка на цих президентських виборах, ми би хотіли разом іти на парламентські та місцеві вибори, тож, ми ведемо відповідні переговори.

Розкажіть будь-ласка про заходи, які проводила ваша організація?

- Ми поки що не є зареєстрованими в Харкові, ми чекаємо, коли нас зареєструють в Києві, тому поки що ніяких різких рухів не робимо, оскільки нам одразу поставлять питання про те, хто ми такі, і яке ми маємо право на таку діяльність.

Які політичні, програмові та інші засади має ваша організація?

- Ідея створити організацію виникла під час святкування 20-річного ювілею Народного Руху України за перебудову. Відбулося це святкування в Палаці “Україна” під егідою Віктора Ющенка і там дехто виступив із ініціативою створення широкої об’єднавчої громадської організації на зразок Руху, який був свого часу в 90-роках. Це ініціатива відомих і знаних дисидентів і національних демократів. Ідея була підтримана і на тому форумі, і на місцевому рівні також.

Ми хочемо допомогти розбудувати незалежну українську державу. Треба зупинити наступ регіоналів, які хочуть повернути Україну у вчорашнє минуле, бо вони не бачать іншого обличчя нашої країни. Маємо стримати цей натиск, і потім привести до влади інших людей з нових політичних сил, які будуть більш інтелігентними, більше орієнтованими на українські цінності, я в це щиро вірю.

Дякую за змістовну розмову.
 

comments powered by HyperComments