ВО «Батьківщина»

Понеділок, 24 листопада 2014, 16:11
Всеукраїнське об‘єднання «Батьківщина» — українська політична партія, очолювана екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко.
ВО «Батьківщина»

Історія партії:

У 1995 році була заснована Всеукраїнська громадянська організація «Союз миролюбних сил «Батьківщина»» під керівництвом Володимира Пріснякова. Громадянська організація 9 липня 1999 року була перетворена на партію.

У липні 1999 року була сформована партія, і 16 вересня 1999 року вона була зареєстрована в міністерстві юстиції. Першим головою партії був обраний Віктор Драченко, колишній секретар Дніпропетровського обкому КПУ. Однак на другому з'їзді партії 18 грудня 1999 року лідером «Батьківщини» було обрано Юлію Тимошенко.

На парламентських виборах 2002 року партія стала основою Блоку Юлії Тимошенко, до якого також увійшли Українська республіканська партія «Собор» і Українська соціал-демократична партія. 15 грудня 2001 року до «Батьківщини» також влилася Українська консервативна республіканська партія дисидента Степана Хмари. БЮТ отримав 22 мандата (7,24% голосів), зайнявши 4-е місце.

На президентських виборах 2004 року «Батьківщина» підтримала кандидатуру Віктора Ющенка. Її активісти брали активну участь у Помаранчевій революції. Після інавгурації Ющенка як президента Юлія Тимошенко була призначена прем'єр-міністром, Олександр Турчинов — головою СБУ, однак жодного міністерського портфеля «Батьківщина» не отримала. Після відставки уряду Тимошенко партія перейшла до опозиції.

У парламентських виборах 2006 року «Батьківщина» знову брала участь у складі Блоку Юлії Тимошенко, який отримав 129 мандатів (22,29% голосів), зайнявши 2-е місце. У Верховній Раді була створена Коаліція демократичних сил у складі Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна» та Соціалістичної партії України. Кандидатом у прем'єри від коаліції була Юлія Тимошенко, проте об'єднання розвалилося, тому що СПУ та НУ не змогли узгодити кандидатуру спікера. В результаті нову парламентську більшість (Антикризова коаліція) створили Партія регіонів, СПУ та КПУ, а БЮТ знову перейшов в опозицію.

У дострокових парламентських виборах 2007 року «Батьківщина» покращила свій результат, отримавши 156 мандатів (30,71% голосів) та зайнявши 2-е місце. У Верховній Раді за результатами виборів сформована Коаліція демократичних сил фракцій БЮТ та НУ-НС. Коаліція запропонувала президенту для призначення на пост прем'єр-міністра кандидатуру Юлії Тимошенко. Президент вніс кандидатуру Юлії Тимошенко в парламент, який затвердив її на посаді голови Кабінету міністрів України.

У березні 2012 року «Батьківщина», партія «Реформи і порядок» і Народний рух України оголосили, що висунуть єдиний партійний список на парламентських виборах 2012 року. У квітні лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк також оголосив про приєднання до цього списку.

У підсумку «Батьківщина» стала платформою для формування єдиного виборчого списку під назвою «Об'єднана опозиція «Батьківщина»», до якого увійшли члени партій «Реформи і порядок», Народний рух України, «Фронт змін», «За Україну!», «Народна самооборона», «Громадянська позиція», Соціально-християнської партії та Меджлісу кримськотатарського народу. Список очолив лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, оскільки лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко перебувала в тюремному ув'язненні

За підсумками виборів «Об'єднана опозиція» отримала 62 місця в парламенті (25,55% голосів) за пропорційною системою і ще 39, вигравши в 39 мажоритарних округах — в загальній складності 101 місце (22,67%) з 450. 12 грудня 2012 року Олександр та Андрій Табалови (батько й син), обрані до парламенту від «Батьківщини», не приєдналися до її парламентської фракції. Лідером фракції був обраний Яценюк.

15 червня 2013 року в Києві відбувся об'єднавчий з'їзд на якому Юлія Тимошенко була переобрана головою ВО «Батьківщина», головою політради партії за пропозицією голови «Батьківщини» обрано Арсенія Яценюка. Також на з'їзді відбулося злиття «Фронту змін» та партії Реформи та Порядо, шляхом самоліквідації, з ВО «Батьківщина».

29 березня 2014, Юлія Тимошенко стала офіційним кандидатом на посаду президента від “Батьківщини”. На з‘їзді партії, що відбувся у Києві на Софійській площі, 482 делегати одностайно підтримали кандидатуру Тимошенко.

Дострокові парламентські вибори 2014 року. Центральна виборча комісія зареєструвала партію «Батьківщина» в загальнонаціональному багатомандатному виборчому окрузі на позачергові вибори Верховної Ради. Відповідне рішення було прийнято на засіданні ЦВК 22 вересня 2014 року. Комісія виключила з виборчого списку партії 7 громадян у зв'язку з відсутністю їх заяв про згоду балотуватися депутатами від цієї партії. Всього до виборчого списку «Батьківщина» включено 216 кандидатів: повний список кандидатів.

Значна частина членів партії, зокрема Яценюк, Аваков, Княжицький, Турчинов, Денісова та інші були відмовилися йти на вибори в складі ВО «Батьківщина», а створили політичну партію «Народний фронт».

У підсумку на позачергових виборах до Верховної ради 2014 року партія «Народний фронт» посіла перше місце за кількістю голосів виборців (3 488 114 голосів — 22,14%), а Батьківщина посіла останнє шосте місце серед партій, що пройщли до Парламенту (894 837 голосів — 5,68%), що дозволило їй у Верховній Раді України VIII скликання отримати 17 мандатів за партійними списками.

Харківський осередок:

Керівником Харківської міської організації є Бойко Дмитро Левович.

Районні осередки в Харкові:

  1. Дзержинський район. Голова – Григорець Любомир Дмитрович.
  2. Жовтневий район. Голова – Гузь В‘ячеслав Валерійович.
  3. Київський район. Голова – Олексієнко Максим Леонідович.
  4. Комінтернівський район. Голова – Андреєва Світлана Юріївна.
  5. Ленінський район. Голова – Карпенко Володимир.
  6. Московський район. Голова – Авдеєва Лілія Геннадіївна.
  7. Орджонікідзівський район. Голова – Заіка Ярослав Іванович.
  8. Фрунзівський район. Мавринська Наталія Миколаївна.

Мета діяльності:

«Головною метою діяльності партії є участь у виробленні державної політики та сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян щодо побудови незалежної суверенної демократичної держави, громадянського суспільства, посилення ролі парламентаризму і самоврядування та розвитку соціально орієнтованої ринкової економіки шляхом політичного впливу на діяльність за цими напрямками органів державної влади та місцевого самоврядування, представництва в цих органах та участі у виборах всіх рівнів».

 

Декларовані пріоритети:

  1. Сприяння утвердженню суверенної української державності, народовладдя і соціальної справедливості;
  2. сприяння подоланню загальної кризи та забезпеченню розвитку держави, створенню в ній демократичного суспільства соціальної справедливості й добробуту народу на основі високорозвиненої, соціально-орієнтованої економіки та максимальної зайнятості населення;
  3. сприяння створенню умов для втілення ідей державного патріотизму як моральної основи діяльності усіх гілок влади та всіх верств населення;
  4. сприяння налагодженню тісного співробітництва з вітчизняними та європейськими партіями, програми яких близькі до програми партії;
  5. сприяння створенню у Верховній Раді України парламентської більшості, а в перспективі стати правлячою партією, взявши на себе всю відповідальність за стан справ в Україні;
  6. сприяння формуванню у населення України громадянської свідомості, заснованої на національних інтересах держави та загальнолюдських цінностях;
  7. сприяння забезпеченню активної ролі населення у формуванні та реалізації державної політики, формуванні органів державної влади, місцевого самоврядування і представництво у їх складі;
  8. сприяння створенню передумов для органічного поєднання в суспільному житті колективістських форм співіснування громадян та індивідуальної свободи особистості;
  9. сприяння консолідації українського суспільства, єднанню національностей та етнічних груп на засадах рівності й братерства.

 

comments powered by HyperComments