Українська Православна Церква Київського Патріархату, Харківсько-Богодухівська єпархія

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 18 травня 2010, 13:11
УПЦ КП на Слобожанщині лише починає свій поступ і в майбутнє, і з часом, безумовно, буде вагомим чинником релігійного життя регіону. Про Харківсько-Богодухівську єпархію УПЦ КП я розмовляла з її правлячим архієреєм, єпископом Лаврентієм.
Українська Православна Церква Київського Патріархату, Харківсько-Богодухівська єпархія

Коли Вас було призначено керувати Харківською Єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату?

 - 27 липня 2005 року рішенням Священного Синоду мене було призначено на Харківську кафедру керуючим єпископом Харківської та Богодухівської Єпархії.

Скільки парафій має Ваша Єпархія в Харкові та області?

 - Харківсько-Богодухівська єпархія є найменшою з усіх єпархій України. Вона налічує 19 зареєстрованих парафій, але діють із них лише 9, бо там на постійній основі призначені парафіяльні настоятелі.  

Найбільша Іоано-Богословська парафія знаходиться по вул. Котлова, 105-А, настоятелем якої є митрофорний протоієрей отець Віктор Маринчак. До речі, ця парафія є ставропігіальною, тобто напряму підпорядкована адміністративно Святішому Патріарху Київському та всієї Руси-України Філарету. Маємо також церкви по вул. Немишлянській, 70-А, в Мерефі (селищі Артемівка), у Вовчанську, Барвінковому. У парафії Бориса і Гліба (м. Харків, вул. Володарського, 4) знаходиться єпархіальне управління.

Багато людей в Харківській області не знають про існування парафій УПЦ КП. У самому Харкові теж мало відомо про нашу єпархію і її храми. Проти нашої церкви на Слобожанщині ведеться інформаційна війна, ми постійно служимо в умовах інформаційно-релігійної блокади з боку УПЦ МП та владних чинників нашого регіону.

І тим не менш є люди, які шукають саме церкву Київського патріархату, щоб охрестити дитину, повінчатися тощо. Є люди, які категорично не хочуть приймати ці обряди в храмах Московського патріархату.

А де Ви як правлячий архієрей відправляєте богослужіння?
 

- У кафедральному соборі, тобто в парафії Володимирської ікони Божої Матері в місті Харкові по вул. Немишлянській 70-А.
Так склалося історично, що майже всі парафії, які офіційно зареєстровані в Харкові та області належать до Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Згідно соціального опитування, яке провів інститут Горшеніна у Харкові 29% опитаних відносять себе до Московського Патріархату, і 19% – до Київського. Так що різниця лише в 10%. Натомість в них кілька десятків храмів, а в нас – фактично лише три парафії, для потреб оцих 19% вірян.  

Щодо нашого ставлення щодо УПЦ МП, то, звісно, ми не є прихильниками будь-яких силових дій, захоплення храмів тощо. Їхнє священство та вірні такі ж віруючі люди як і ми, нас ніщо не розділяє крім, на жаль, ідеології. У них ідеологія російська, великодержавна, а ми є церквою Української незалежної держави. Ми повинні дати духовний хліб тим вірянам, які себе ототожнюють з, власне, Україною.

19 квітня 2007 року Архієрейським Собором УПЦ КП було прийнято історико-канонічну декларацію.

Які стосунки УПЦ КП на Слобожанщині з Греко-католицькою церквою та Московським Патріархатом?

- Якщо казати про Харківську область, то у нас відносини трохи не такі, як на центральному київському рівні. Там існує всеукраїнська церковна рада, де збираються всі лідери релігійних конфесій, і вона існує як дорадчий орган при Кабміні. У нас теж мали намір організувати таку раду, але з цього поки, за великим рахунком нічого не вийшло. Звісно у нас відносини добрі з усіма, навіть, з Московським патріархатом. Хоча поки що діалогу та порозуміння не має.

Коли влітку 2006 року до Харкова приїздив наш патріарх Філарет то певні промосковські сили виставляли свої пікети та чинили різними способами протидію його приїзду в Харків. Але офіційно Харківська єпархія Московського патріархату відмежувалася від цих дій, зазначивши, що за це відповідає певна громадська організація (з вірних Московського патріархату) і не більше того.  

І ще один цікавий факт. Коли два роки тому патріарх Київський і всієї України Філарет , благословив всім архієреям прийняти мощі святої великомучениці Варвари у своїх єпархіях, то єдина область, куди їх не привезли, - була саме Харківська, тому що боялися провокацій і, відверто кажучи того, що їх можуть захопити силою. До того ж, місцева влада відмовилася гарантувати безпеку проходження мощів на території Харківської області від спокуси осквернення.

Нещодавно ми вшановували пам’ять загиблих під Смоленськом польських високопосадовців. Католицький єпископ Маріан Бучек зібрав нас усіх у костьолі, були всі конфесії крім, ясна річ, Московського патріархату.

Які стосунки у Вас із владою?

- При новому губернаторі М. Добкіні стосунки лише починають складатися. Я був запрошений на представлення нового губернатора в Харківській обласній державній адміністрації. Потім, 9 травня я як єпископ УПЦ КП не був запрошений і задіяний у жодному державному заході. А 16 травня в день вшанування жертв політичних репресій ми Були запрошені Харківською обласною держадміністрацією відслужити панахиду за спокій душ репресованих. Як буде далі покаже час.

Дякую за змістовну розмову.  

comments powered by HyperComments