Молода Просвіта, Всеукраїнська Молодіжна Громадська організація, Івано-Франківський обласний осередок

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 29 липня 2011, 20:54
«Молода Просвіта» Франківщини є однією з найактивніших молодіжних громадських організацій, яка спрямовує свої зусилля на тренінги в галузі права, відродження осередків культури і просвітництва на селі, розкриття дитячих талантів у напрямку музичного й театрального мистецтва та самореалізації молоді в інших напрямах.
Молода Просвіта, Всеукраїнська Молодіжна Громадська організація, Івано-Франківський обласний осередок

Про діяльність молодіжного просвітянського крила «Справжній варті» розповіла голова Франківського обласного осередку Всеукраїнської Молодіжної Громадської організації «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк.

Коли був створений Франківський осередок «Молодої Просвіти»?

Франківський обласний осередок «Молодої Просвіти» був створений 1996 року.

В якому році Ви очолили «Молоду Просвіту» на обласному рівні?

У 2009 році.

Які заходи проводить Франківська «Молода Просвіта»?

Ми прагнемо активізувати молодь до дій, спрямованих на відродження української культури, традицій, збереження демократії. Тобто докладаємо зусиль на те, щоб ми згуртовано домагалися кращого життя уже сьогодні і в майбутньому.

Ми намагаємося працювати до вимог часу. У 1996 році найактуальнішими були патріотичні пісні, мітинги, акції протесту, акції захисту, які несли український націоналістичний характер. Зараз це теж актуально, але громада франківської області уже просякнута цим духом і майже кожен вважає себе патріотом і українцем, і ці питання не стоять так гостро, як це було раніше. Зараз більший акцент іде на демократію і права людини, відродження самобутності кожної людини. Відповідно, ми намагаємося спрямовувати свої проекти на просвітницьку діяльність, зокрема, в царині прав людини, дитини, усвідомлення українця як громадянина своєї держави з відповідними правами і можливостями, які гарантує наш закон. На жаль, у більшості випадків, люди не  знають наші закони і, відповідно, ми повинні сприяти поліпшенню цієї ситуації.

Ми проводимо систематичні семінари на тему: «Доступ громадськості до законотворчого процесу», на яких пояснюємо, яким чином звичайні люди можуть впливати на законотворення у нашій державі. Тобто створювати такі закони, щоб нам, громадянам, було зручно за ними жити. Адже єдиною владою в Україні є народ. І він має безпосередньо керувати процесами державного законотворення.

Крім цього, ми навчали голів дільничних виборчих комісій – пояснювали як правильно працювати на виборах. Тому що, на жаль, була така тенденція, що до дільничних виборчих комісій, особливо на посаду голови ДВК, заступника голови і секретаря залучали людей без досвіду. Тобто як людина, яка перший раз бере участь у виборах може бути головою або секретарем?.. Це надзвичайно складна і відповідальна робота, тим більше, на місцевих виборах, де багато бюлетенів, протоколів, і людина без досвіду заплутається в цьому. Але логічно, це було зроблено для того, щоб був більший безлад, і щоб майже вся увага голів дільничних виборчих комісій, їх заступників і секретарів була спрямована на роботу з документами та всілякі інші формальні процедури, і, відповідно, була можливість для фальсифікацій.

Ми видали спеціальний буклет, де крок за кроком пояснювалось що і як треба робити в день виборів. Також ми вибрали головні пункти виборчого законодавства і роздали це людям, які мали працювати на виборах. Це мало дуже позитивний ефект. Ми проїхали по області і провели таке навчання для всіх голів і секретарів ДВК.

Крім цього, ми спрямовуємо свою діяльність на розвиток села. Адже село є основою, тому що в селі вирощуються продукти харчування, а якщо їх немає, то в державі не може бути якісного життя. Бо в іншому випадку, доведеться використовувати геномодифіковані продукти, що є дуже небезпечно. На мою думку, це винищує народ. Тому ми плануємо відновити осередки «Молодої просвіти» у селах.

Крім того, зараз ми ведемо проект з відновлення будинків культури у селах,  як осередків громадської активності. Пілотний проект ми створили у селі Витвиця Долинського району, Цей проект має назву «Започаткування недільної школи у селі Витвиця та навколишніх селах Долинського району Івано-Франківської області». Він здійснюється за підтримки антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження».

У цьому проекті у селі Витвиця ми започаткували 4 гуртки: вокального, театрального мистецтва, гурток комп’ютерних курсів і гурток бізнес-планування. У напрямку духовного розвитку ми обрали вокал і театр, а з практичної частини – навчання комп’ютерній грамотності. У селах з цим є дуже велика проблема. А якщо немає Інтернету і немає знань комп’ютера, то прогресу не буде, тому що вся незаангажована інформація розміщена переважно в Інтернеті.

Наші викладачі з області їздять у село і займаються з дітками. Вихованці вокального гуртка вже неодноразово брали участь у виїздних концертах, що проходили в різних селах області, в дитячих таборах, у місті Івано-Франківську. Таким чином ми хочемо показати дітям , що вони теж мають можливість проявити свій талант і ми прагнемо їм в цьому допомогти.

Бізнес-планування найбільше стосується розвитку зеленого туризму. Тому що місцевість села є гірською, неподалік протікає річечка. Люди мають усі шанси зробити зелений туризм у себе вдома і на цьому розвивати економічну сторону свого села, щоб молодь не тікала з села, а залишалася на місці, щоб процвітало сільське господарство і село розвивалося. І це має бути не лише завданням «Молодої Просвіти» а й усієї держави загалом.

Зараз, на мою думку, іде така тенденція – розорити село і за безцінь скупити землю. І дійсно, хіба не дивно, що молоко коштує дешевше ніж кока-кола. А все це робиться для того, щоб людям було не вигідно обробляти землі, і щоб потім їх за безцінь їх скупити. І відповідно, в чиїсь кишені підуть великі кошти, а в нас не залишиться нічого, навіть, землі. Ми проти таких тенденцій, бо Україна має бути для українців.

Наш проект закінчиться, але це не означає, що всі гуртки, які ми започаткували, і вокальний в тому числі, мають закінчитись. Ми сподіваємось, що в цих селах люди цю справу продовжать. А ми, у свою чергу, будемо кликати їх на всі виступи в області, шукати фінансування, спонсорів.

 

А з якими організаціями співпрацює Ваш осередок «Молодої Просвіти»?

Ми співпрацюємо з усіма громадськими організаціями, які виконують позитивну для суспільства роботу. Це «Молодіжний Альянс», «Демократична Адміністрація», Спілка Політологів,  Спілка Української Молоді, ВО «Тризуб», партія «Свобода», партія «Наша Україна», ВО «Батьківщина». Але ми не  є політично заангажованою організацією і не підтримуємо жодну політичну силу. Ми взагалі намагаємося жодних партій не підтримувати, і в політичну діяльність як таку не влазити. Політикою ми займаємося лише опосередковано, наприклад, навчаємо голів ДВК, але в саму політику ми не втручаємось. Ми вважаємо, що на даний час це не наш напрямок.

Ми також готові до співпраці з усіма молодими активними людьми і до співпраці з іншими обласними осередками «Молодої Просвіти». Ми чекаємо листи, відгуки, звернення і пропозиції. У міру своїх можливостей чимось допоможемо.

Дякую за змістовну розмову.

comments powered by HyperComments