Молода Просвіта, харківський осередок

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 30 липня 2010, 19:21
Харківська Молода Просвіта є наочним прикладом того, як молоді колеги обійшли своїх старших побратимів в плані ідеологічної та культурної зрілості, відійшовши від того згубного напрямку, яким іде зараз місцевий осередок "дорослої" Просвіти. "Справжня варта" спілкувалася з Михайлом Дюженком, який, зокрема, уособлює, власне, просвітянський напрям діяльності в нашому регіоні.
Молода Просвіта, харківський осередок

Коли була заснована Молода Просвіта на всеукраїнському і місцевому рівнях?

 - Харківська обласна організація Молодої Просвіти була заснована в жовтні 1996 року. На всеукраїнському рівні було декілька спроб заснувати організацію. Вони тривали з 1997 року і до 2002. Лише в березні 2002 року ми заснували всеукраїнську молодіжну організацію Молода Просвіта, яку очолив і донині очолює Віталій Мороз. Якщо дивитися вглиб історії, перша Молода Просвіта виникла на Івано-Франківщині 1993 року.

Власне кажучи, основні напрямки діяльності Молодої Просвіти такі ж самі, як і всеукраїнського товариства "Просвіта". Це перш за все утвердження і популяризація української мови, насамперед серед молоді Харківщини. Зрозуміло, це є достатньо таки амбітне завдання. Тим не менше, навколо Молодої Просвіти згуртувалася та молодь, яка є не байдужою до мовного, історичного питання, культурної спадщини українського народу.

Хто очолює Молоду Просвіту в нашому регіоні?

На початках заснування Молодої Просвіти, зокрема, і Ваш покірний слуга був одним з керівників ініціативної групи. Тоді ж з 1996 року мене було обрано головою Молодої Просвіти, спочатку як організації, а згодом, з 2002 року я очолюю Харківський обласний осередок після того, як ми заснували всеукраїнську молодіжну організацію.

Кого Ви вважаєте союзниками в національному середовищі?

- Союзниками і партнерами Молодої Просвіти завше були молодіжні націонал-патріотичні об’єднання і безперечно, ще до недавнього часу, нашим партнером було всеукраїнське товариство “Просвіта” ім. Тараса Шевченка. На жаль, на Харківщині через певні негаразди у обласному об’єднанні “Просвіта”, наші шляхи розійшлися. Молода Просвіта, незважаючи на послідовну політику щодо відстоювання національних інтересів українців, є достатньо толерантною до представників інших національностей та національних меншин.

 На жаль, на Харківщині обласна філія товариства “Просвіта” під керівництвом професора Кондратенка, взяла не те що радикальний, а навіть, провокативний курс. Мається на увазі достатньо нетолерантне ставлення до певних національних меншин, які, зокрема проживають в місті Харкові. Останньою крапкою в цьому ряді є найширша співпраця, саме Харківського обласного об’єднання з такою про вокативною та руйнівною для української справи організацією як “Патріот України”. Тому ось тут наші шляхи розійшлися. Адже ми намагаємося займати якомога толерантнішу і конструктивнішу позицію. Ми ніколи і ні під кого не прогиналися.

Які заходи проводила і проводить Ваша організація?

- Заходи проводимо за календарним планом роботи, який затверджується на загальних зборах Молодої Просвіти. Є щорічний план, який ми виконуємо. На жаль, через те, що ми втратили наше приміщення, ми іноді змушені працювати на території інших молодіжних і громадських організацій. Зокрема, готується угода про співпрацю з такою громадською організацією як “Поступ”. Вони навіть готові допомогти і з приміщенням і надати свою матеріально-технічну базу. Крім того, ми завше співпрацювали з такими організаціями як Українська Народна Молодь (УНМ), Спілка Української Молоді (СУМ), Молодий Народний Рух (МНРУ), Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), Фундація Регіональних Ініціатив (ФРІ).
 

У нас декілька напрямків роботи. Це відродження історичної пам’яті серед молоді. До історичних дат ми намагаємося готувати певний цикл лекцій, який читається в середніх або вищих навчальних закладах Харкова та області. Зокрема, ми проводили активну діяльність щодо вшанування пам’яті жертв голодомору, зокрема, таку Всеукраїнську акцію “33 хвилини” (яка була започаткована всеукраїнською організацією Пласт, і відбувалася за підтримки Віктора Ющенка) на Харківщині. Крім того, ми проводимо різноманітні заходи до таких пам’ятних дат, як День Соборності, День Незалежності, День Прапора України. Чи то мітинги, чи то конференції або круглі столи та семінари.

Так само намагаємося відроджувати культурологічну спадщину України. Зокрема, за народним календарем проводимо свята такі як Різдво, Купайло, Калита, куди запрошуються і долучаються й інші національно-патріотичні організації регіону та небайдужа і зацікавлена в цій діяльності молодь.

Які програмові засади має Ваша організація?

- В першу чергу, це утвердження української мови і культури. Це є наша головна мета. Завдання до виконання дещо змінюються, виходячи з того, хто в нас при владі. До цього року ми активно співпрацювали з Харківською обласною державною адміністрацією, зокрема було змінено формат нашої роботи, ми більше приходили до навчальних закладів, ми мали можливість спілкуватися з достатньо широкою молодіжною аудиторією.

Що Ви хотіли б додати від себе?

- Брати участь у діяльності Молодої Просвіти має право будь-яка людина віком від 14 до 35 років. Але, оскільки я лікар, я завше повторюю, що є вік юридичний, а є біологічний, тому насправді в нас в організації є люди і більш старшого віку. За допомогою лекцій, семінарів, круглих столів, та різноманітних акцій ми намагаємося виконувати свою роботу.

Координати: molodopnovista@ukr.net

Телефон Молодої Просвіти: 097 615 06 04

Дякую Вам за розмову.
 

comments powered by HyperComments