Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), харківський осередок

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 19 квітня 2010, 15:04
Молодіжний Націоналістичний Конгрес згуртовує молодь навколо української національної ідеї і навчає, як витримувати той психологічний тиск, що постійно чиниться на нас від оточуючих зросійщених людей. "Справжній варті" розповів про діяльність Харківської обласної організації її голова Олександр Омельченко.
Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), харківський осередок

Коли була заснована організація МНК на всеукраїнському і регіональному рівні?

 - На всеукраїнському рівні організація заснована на початку лютого 2001 року. Cпочатку ми були молодіжним підрозділом КУН, але після партійного розколу в жовтні 2000 року ми вийшли зі складу партії. Ми залишились в складі ОУН(б), в той час, коли КУН, внаслідок того ж розколу опинився поза її межами. Першим головою всеукраїнського МНК  був Олег Медуниця, другим – Віктор Рог, а зараз маємо третього голову - Ростислава Ілляша. В Харкові МНК почав свою діяльність з 2003 року, першим головою ХОО МНК був Олександр Скиба, потім було обрано на цю посаду Павла Макаренка, його змінив Сергій Кузан, який зараз переїхав до Києва працювати у центральних структурах організації і є заступником голови всеукраїнського МНК. Нещодавно ХОО МНК очолив Олександр Омельченко. Головою обласного секретаріату є Андрій Руденко.  

Які акції чи заходи, ініціатором яких є МНК Вам найбільше запам'яталися?

 - Серед яскравих акцій запам’ятався захист церкви Київського патріархату в Чернігові, коли її намагався захопити патріархат Московський. Нам довелося протистояти вітренківцям (ПСПУ) та іншим антиукраїнським організаціям. Наші хлопці разом із іншими патріотичними силами стояли до кінця. Тим не менш, міліція була далеко не на нашому боці, то ж наших хлопців часто густо забирали до відділку.  

Наприкінці 2004 року, в Севєродонецьку, коли відбувався антиукраїнський шабаш, ми намагалися сказати своє слово на противагу україножерам, які хотіли пошматувати Україну на частини.

Кого вважаєте своїми союзниками в національному середовищі?

Ми намагаємося співпрацювати з усіма україноцентричними утвореннями. Серед союзників бачимо “Тризуб” імені Степана Бандери, ФРІ (Фундація Регіональних Ініціатив), та “Молоду Просвіту”. Також активно працювали, з колишнім складом Молодого Народного Руху, зараз там вже дещо інші люди, тож будемо налагоджувати зв’язки і з ними теж. Стосовно ФРІ, це не є суто національне утворення, не можна сказати, що там самі націоналісти, тим не менш, там є просто люди, які займають активну громадську позицію.

Які програмові, політичні та інші засади має очолювана Вами організація МНК?

 - МНК стоїть на засадах українського інтегрального націоналізму, які окреслив Дмитро Донцов у своїй у своїх працях. Це впровадження української національної ідеї в усі царини суспільного життя, зокрема, в економічну і соціальну.

Для нас є очевидним, що українська нація має бути самостійною, мати власну незалежну державу з виразним українським обличчям, а не бути прихвоснями будь-яких інших націй та держав. Ми вважаємо, що кожен народ, мусить мати своє гідне місце у світі, і кожен народ має право на відстоювання власної ідентичності. Ми є послідовниками ОУН, гаслом якої було: “Воля народам – Воля людині”.

На жаль, багато людей на сході та півдні України хибно вважають, що українські націоналісти, - це ті, хто борються проти російської мови, проти росіян, як таких тощо. Насправді, маємо поважати всі нації, тоді у нас будуть підстави, щоб поважали і нашу українську націю. Ми боремось не проти когось, а за право української нації мати власну незалежну державу та бути господарем на своїй власній прадідівській землі. Таке наше прагнення жодним чином не суперечить інтересам жодної іншої нації, що проживає на території нашої планети. Воно також не суперечить і інтересам національних меншин, які мешкають сьогодні в Україні і користуються всіма правами, притаманними їм.

Для молоді проводимо різні таборові вишколи. На природі є можливість здобути знання з питань українського націоналізму, українознавства, краєзнавства тощо. Також молодь гартує своє тіло, здобуває навички з туризму, орієнтації на місцевості, виживання в непростих умовах поза містом тощо. Також ми проводимо дуже широкий інших спектр заходів, спрямованих на виховання повноцінних громадян нашої держави.

Коротка біографія

Олександр Омельченко  перебуває в ХОО МНК вже понад два роки. З квітня 2010 року очолює її. Народився в Полтаві, зараз студент 5 курсу університету радіоелектроніки в Харкові. Серед уподобань - альпінізм, туризм, намагання прищеплювати активну громадянську позицію всім оточуючим. Неодружений. Альпінізмом займається трішки менше двох років, зокрема, задля цього їздив до Криму. На змаганнях поки що не виступав, є лише аматором.  

 

comments powered by HyperComments