Спілка Української Молоді (СУМ), харківська крайова організація

Жанна Титаренко  |  Субота, 24 квітня 2010, 18:07
СУМ є найстаршою з усіх українських громадських організацій Харкова новітньої доби. Про її історію та розмаїту діяльність я спілкувалася з головою ХКО СУМ Костянтином Черемським.
Спілка Української Молоді (СУМ), харківська крайова організація

Коли була заснована Спілка Української Молоді на всеукраїнському і крайовому рівні?

 - Спілка Української Молоді була заснована в Києві в 1924р. У Харкові – 1925 р.

В 30-ті роки організація була репресована, оскільки члени СУМ чинили серйозний спротив совєтському тоталітарному режиму. Її керівник Микола Побужко був засланий на Соловки. Активну участь в діяльності організації брав його дядько Сергій Єфремов.
Основними програмовими засадами було визволення України від більшовицької окупації та створення незалежної української держави. СУМ мав дуже серйозне представництво в українській Академії наук, розгалужену мережу серед викладачів ВНЗ, зокрема, і харківських. Тож організація мала можливість підбирати собі кадри сереж інтелігенції. (представники СУМу працювали, зокрема, в приймальних комісіях).

В той час СУМ якихось гучних акцій і демонстрацій не проводив, бо не було такої можливості.

Єдиним ефективним напрямом була кадрова робота, в плані впровадження своїх людей у різні інституції, у тому числі, ВНЗ. Але совєтський режим впроваджував своїх агентів, тож все це, з часом, було викрито.

СУМ був низовою ланкою в організації спротиву комуністичному режимові, особливо, серед молоді. У травні 1926р. в Парижі було вбито провідника української нації Симона Петлюру. На знак протесту були розкидані листівки в кількох ВНЗ, в церквах, поширена інформація про цю трагічну подію по різних організаціях та серед загалу.

Одним з найпотужніших була саме харківська організація СУМу, зокрема, її осередок в тодішньому державному університеті. Звісно, вони зазнали шалених репресій, внаслідок яких СУМ припинив своє існування в Україні і Харкові, зокрема.

У 1989році українська молодь вирішила відновити організацію. З того часу СУМ діяв та діє в різних політичних умовах. Чимало зусиль було покладено на розбудову впливового осередку в Харківській області. І ми вважаємо, що це нам вдалося. ХКО СУМ має приміщення, виконавчі органи, причетна до видавництва газети “Український простір”, маємо декілька сайтів тощо. Ми вважаємо, що щоденна копітка праця є набагато ефективнішою ніж красиві слова, що виголошуються в більшості випадків тими, хто якраз нічого толком і не робить.

Хто очолює СУМ на всеукраїнському і регіональному рівнях?

 - На всеукраїнському рівні Спілку Української молоді очолює Олександр Задорожний.

Костянтин Черемський – чинний голова ХКО СУМ

Кого Ви вважаєте своїми союзниками в національному середовищі?

 - СУМ співпрацює з фондом Гната Хоткевича в плані видання газети “Український простір”, маємо тісні контакти зі «Спадщиною», яку вважаємо матір’ю всіх громадських організацій  Харкова.

Які акції проводила харківська крайова організація Спілки Української Молоді?

 - В період Різдва ми завжди проводимо численні вертепні дійства по церквах, установах та вулицях міста.

Саме наша організація займається відродженням у Харкові традиційної гри на старовинних музичних інструментах. Сприяємо виготовленню аналогів старовинних українських музичних інструментів. Ми створили та зареєстрували музей кобзарської майстерності. Експозиція вже є, але вона поки що не для широкого огляду. Зараз там працюють відповідні спеціалісти.

На жаль, окремими структурами нової влади було зірвано квітневий фестиваль гри на традиційних народних інструментах, на який було запрошено майстрів з Канади, Австралії, США, Аргентини, Білорусії, Молдови, Росії. Тепер фестиваль перенесено на листопад, але як і у квітні, він має бути проведеним на рівні міністерства культури, і матиме статус міжнародного. Є наявними понад сто заяв у тому числі й, як було зазначено вище, від закордонних українців.

Ще один напрям діяльності СУМу полягає в тому, що священики українських церков, здебільшого греко-католицької, проводять духовні моралістичні зустрічі з молоддю. Зокрема, з проблематики сімейного життя, з різних кризових питань, які дуже актуальні в наш час.

Також в приміщенні СУМу проводиться робота з дітьми дошкільного віку на традиційних засадах українського світосприйняття, української духовності і, звичайно ж, їх вчать початкам традиційної християнської віри.

В той же час, на комерційній основі проводяться курси журналістики, української мови , відео зйомки, комп’ютерні та історичні. В літній період проводяться одноденні поїзди по визначних місцях Харківщини, Полтавщини, Сумщини та інших теренах України.

Які політичні, програмові та інші засади має СУМ?

 - СУМ стоїть на засадах ідеології українського націоналізму, в організаційному плані будучи надпартійною структурою. Всі наші дії є патріотичними і спрямовані на підтримку та розвій, власне, українського життя у Харкові.

Адреса: 61002, м. Харків, вул. Сумська 44/2
Тел: (057) 751 17 68; 762 70 47
E-mail: cym_ua@ukr.ne

dyvy.info

Дякую за змістовну розмову

 


 

comments powered by HyperComments