Юрій Шпарага: При об'єднанні тергромад треба думати про соціально незахищених людей

Ганна Старкова  |  Субота, 6 серпня 2016, 16:58
Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації у інтерв'ю «Справжній Варті», поміж іншим, вказав на деякі аспекти децентралізації, які потрібно врегулювати.
Юрій Шпарага: При об'єднанні тергромад треба думати про соціально незахищених людей

«Дуже велика проблема і дуже слушне запитання. Воно у мене з голови ніяк не виходить. Наведу приклад. Область поділена на райони. Ми не говоримо про міста обласного впорядкування, місто Харків — тут децентралізація в плані соціального захисту не вдарить ніяк, навпаки, ситуація буде покращуватись, тобто у них розв’язані руки, вони можуть своїм громадянам більше платити, там, надавати інші послуги тощо.

«У кожному районі сьогодні є управління соцзахисту, пенсійне забезпечення, територіальний центр обслуговування. Якщо одинокий хтось проживає, територіальний центр обслуговує цю людину — допомагають прибрати квартиру, сходити за ліками. Беремо сьогодні громаду «Х», в ній 9 тисяч громадян. Це колишнє село, в якому немає ані першого, ані другого, ані третього. У них що — цих проблем немає? Як бути? А буде дуже просто — їм доведеться ці послуги купити», — повідомив Юрій Шпарага. Те саме стосується служб у справах сім'ї тощо, бо законодавство щодо соціального захисту населення продовжує діяти. На думку очільника департаменту, такі послуги зможуть надавати територіальні центри інших ОТГ.

«Треба мати кошти в бюджеті для цього. Сьогодні треба добре думати про об'єднання громад, як їх об'єднувати для того, щоб бюджети дозволяли здійснювати соціальний захист населення. А що для цього треба? Економічно забезпечити. Це — податки. Звідки податки? З виробництва або податків на землю. Тобто якщо сьогодні громада не має ніякого виробництва, то податком земельним, з земель сільгосппризначення, вона повинна компенсувати хоча б якусь частину», — припускає Юрій Шпарага. Він наголосив, що перед об'єднанням потрібно звернути увагу на спроможності громади щодо утримання тих, хто не може працювати.

«Ми консультуємо з цього приводу. Була перший мій заступник у Старосалтівській громаді. Думали, як з цим бути», — зауважив чиновник.

Нагадаємо, першою об’єднаною громадою в області є Старосалтівська. 27 березня 2016 року у Старому Салтові відбулися перші вибори депутатів селищної ради об'єднаної територіальної громади та селищного голови.

Триває створення Пісочінської об’єднаної громади, до складу якої увійдуть Пісочин, Коротич і Березівка. На останньому пленарному засіданні облради 23 червня ухвалено проект рішення, який передбачає внесення змін в план формування певних територій. Документом передбачено об'єднання Височанської селищної ОТГ (з Бабаївської, Покотилівської селищних та Яковлівської сільської ради Харківського району), Мереф’янської міської ОТГ (з Мереф’янської міської ради та Утківської селищної ради), Малинівської та Чкаловської селищних ОТГ замість Малинівської об’єднаної територіальної громади.

Також у планах — об'єднання громад с. Куряжанка, с. Подвірки, с. Сіряки, смт Солоницівка, смт Пересічне, с. Березівське і с. Курортне. Таке рішення прийнято 22 червня на сесії Пересечанскої сільради.

У Мереф’янській та Чкаловській ОТГ 31 липня 2016 року відбулися перші вибори.

Повне інтерв'ю з директором Департамету соціального захисту населення Юрієм Шпарагою читайте в понеділок, 8 серпня. Вже за традицією в кафе Amadeus готелю Kharkov Palace з гостем спілкувалася редактор сайту «Справжня Варта» Ганна Старкова. В авторській рубриці шеф-редактора Медіагрупи «Дозоры» («Восточный Дозор», «Южный Курьер», «Справжня Варта» etc) Ростислава Касьяненка «Справжня Розмова» начальник Облавтодору Євген Зражевець розказав про про те, як став шляховиком, про розвал своєї служби командою Добкіна, патріотизм в бізнесі, харківський БАМ і відносини з Райніним, ДАІ, кар'єри та вбивць автодоріг, Дорожний фонд та співфінансування доріг, начальник ГУ ДФС Харківської області Микола Рибаков — про те, скільки збирає податків, одеській менталітет, дітей та дружину, детінізацію зарплат, оподаткуванням аграріїв, охоронний та IT-бізнес та сервісну службу «з людським обличчям», а директор Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко — про те, як нам стати кращими.

comments powered by HyperComments