Міжнародна активність, метро та агросектор - за що Світличній віддали «золото» у рейтингу губернаторів

Понеділок, 22 січня 2018, 11:29
За результатами 2017 року перше місце в рейтингу голів ОДА також посіла очільниця Харківської області Юлія Світлична.
Міжнародна активність, метро та агросектор - за що Світличній віддали «золото» у рейтингу губернаторів

Про це йдеться у звіті Комітету Виборців України.

Ми вже повідомляли, що оцінка голів ОДА, яка лягла в основу рейтингу, складалася з двох компонентів: показників соціально-економічного розвитку регіону та результатів опитування експертів.

Найбільшу кількісь балів, 53,62, отримала губернатор Харківщини Юлія Світлична. У звіті КВУ йдеться про те, що Харківська область зберігає лідируючі позиції серед інших регіонів з часу проведення першого дослідження за підсумками 2016 року.

"У 2017 році в області зафіксовано значне промислове зростання. Індекс промислової продукції за січень-листопад склав 106,1% до минулорічних показників. При цьому по Україні зафіксовано спад до 99,9%. На Харківщині, як і загалом по Україні, відбулося зниження темпів сільського господарства (до 88,7% від минулорічних показників). При цьому в області вперше за п’ять років було зібрано рекордний врожай пшениці. У 2017 році експорт агропродукції зріс на 36%. У області значно зросли темпи будівництва. Індекс будівельної продукції порівняно з відповідним періодом минулого року склав 123,9%", - йдеться у повідомленні.

Експерти високо оцінили міжнародну активність ОДА. Серед найбільш значимих подій було виділено проведення IX Міжнародного економічного форуму, засідання Моніторингового комітету Конгресу регіональних та місцевих влад Ради Європи, візити до Харкова президентів Литви Далі Грибаускайте та Польщі Анджея Дуди.

Експерти відзначили, що завдяки значній кількості закордонних контактів вдалося переконати міжнародну спільноту в безпеці регіону. Про це також свідчить проведення в області спортивних змагань національного рівня (футбольний матч «Україна-Туреччина», Чемпіонат Європи з боксу 2017).

Серед успіхів у частині безпеки експерти назвали чисельні контакти з європейськими партнерами (понад 200 заходів міжнародного рівня), відкриття іноземних представництв, реалізація програми територіальної оборони тощо. Фахівці позитивно оцінили антикризові дії ОДА під час пожежі на складах МОУ у м. Балаклея у квітні 2017 р. і зазначили, що таким чином вдалося суттєво мінімізувати втрати.

Позитивно було оцінено діяльність ОДА в питанні економічного зростання регіону. Зокрема, за рахунок діяльності великих підприємств (ХТЗ, машинобудівний завод ім. Малишева, «Турбоатом»), новий поштовх отримав агросектор.Вперше за чотири роки кількість нових працівників в промисловості підвищилась на три тисячі осіб.

Як одне із ключових досягнень 2017 року експерти назвали будівництво харківського метрополітену. Зокрема, наприкінці року головою ОДА було підписано угоду з ЄБРР та Європейським інвестиційним банком на суму 330 млн. євро., що дозволить побудувати дві станції метрополітену. Серед плюсів – ремонт доріг області. Протягом 2017 року було відремонтовано в 4,5 разів більше доріг у порівнянні із 2016 р.

Експерти відзначили високий рівень проведення виборів до об’єднаних громад області. За висновками спостереження низки організацій на виборах не було зафіксовано порушень, які могли б вплинути на результати волевиявлення громадян. Храктеризуючи вибори, експерти зазначали, що за результатами голосування в усіх ОТГ області більшість голосів отримала БПП “Солідарність”.

Серед напрямків, що потребують більшої уваги, проведення децентралізації в регіоні. Зокрема, активніше створення нових об’єднаних громад. Наразі в області діє 12 ОТГ, що є невисоким показником порівняно з іншими регіонами України. Однак в області існує позитивна динаміка в цьому напрямку. Так, якщо в 2015 році в регіоні не було жодної ОТГ, то у 2016 – чотири, а у 2017 – дванадцять.

comments powered by HyperComments