На Харківщині СБУ оголосила підозру працівнику держлісгоспу: перші результати наради у Світличної

Четвер, 5 вересня 2019, 14:26
У Харківській області служба безпеки України оголосила підозру працівнику лісгоспу, злочинна діяльність якого нанесла державі 8 мільйонів гривень.
На Харківщині СБУ оголосила підозру працівнику держлісгоспу: перші результати наради у Світличної

Як повідомляє прес-служба СБУ, мова йде про лісничого, що очолює Чугуєво-Бабчанське державне лісове господарство Харківщини.

У межах розпочатого кримінального провадження слідчі СБУ встановили, що з початку 2019 року лісничий неналежно виконував свої службові обов’язки з охорони лісів від самовільних рубок. Слід зазначити, що посада "лісничий" відноситься до службових осіб державної лісової охорони, яка має статус правоохоронного органу. У ході досудового слідства встановлено, що службовцю був відомий факт незаконної заготівлі деревини на території очолюваного ним лісництва. Однак всупереч своїм службовим обов’язкам не перешкоджав протиправній діяльності.

За результатами ревізії лісового господарства задокументовано факт здійснення незаконних порубок дерев цінних порід загальним обсягом майже 1300 кубічних метрів, унаслідок чого державі заподіяні збитки на майже вісім мільйонів гривень.

Слідчі Управління СБ України в Харківській області кваліфікували протиправні дії лісничого за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України як службову недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки, та оголосили підозру у вчиненні злочину. Тривають слідчі дії.

Нагадаємо, що 4 вересні під керівництвом голови ХОДА пройшла нарада щодо запобігання вирубці лісу в регіоні. Керівництво силових структур отримало чітку вимогу щодо контролю за ситуацією в усіх районах Харківщини.  

Також повідомлялося, що під час робочої наради 17 липня  керівник ДП «Жовтневе лісове господарство» Руслан Чагаровський повідомив, що директор Гутянського лісгоспу Віктора Сиси контролює «чорних лісорубів».

26 липня в Харківській області співробітники СБУ спіймали «чорних лісорубів». Вони заблокували масштабні розкрадання деревини з державних лісництв регіону. Тоді було встановлено, що зловмисники здійснювали незаконну заготівлю деревини дуба на території державних лісових угідь та вивозили її для подальшої реалізації.

Того ж дня Золочівський районний суд відмовив у накладенні арешту на транспортні засоби і спиляну деревину, які було затримано в Золочівському, Чугуєвському і Красноградському районах області.

А нещодавно на Харківщині були зафіксовані нові випадки незаконної вирубки дерев у таких районах, як Нововодолазький, Харківський та Богодухівський. Співробітники поліції встановлюють суму завданих збитків. З‘ясовується походження дерев та усіх обставин подій.

Зараз розслідуванням справи «чорних лісорубів» на Харківщині займається ДБР. Йдеться про зловживання службовим становищем, вчинене службовими особами з корисливих мотивів чи в інтересах інших осіб, що призвело до тяжких наслідків. Кримінальне провадження за фактом масового вирубування лісу на території ДП «Жовтневий лісгосп» відкрито за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

comments powered by HyperComments