Про демократію та вибори в Німеччині. Спостереження українського волонтера

Тетяна Гончарук, волонтерка ГУРТ  |  Четвер, 19 вересня 2013, 10:39
У неділю, 22 вересня 2013 року, в Німеччині відбудуться парламентські вибори.
Про демократію та вибори в Німеччині. Спостереження українського волонтера

Рекламні щити кандидатів – все скромно і стримано

Містами Німеччини розвішані рекламні щити з фото та передвиборними гаслами кандидатів. Все в міру і стримано – немає гігантських рекламних щитів з багатозначними обіцянками.

Допоможе розібратися у політичній ситуації онлайн-помічник

До виборів готується вся країна. Готуються кандидати. Готуються виборці. Німці голосують не за «кандидата» (= «красу», «гарні слова», «солодкі обіцянки»), а передвиборчу програму, яку пропонує кандидат.

Для більшої обізнаності свідомих громадян існує навіть спеціальний інтернет-ресурс – wahl-o-mat.de, тобто «виборомат» (від слів «вибори» та «автомат»). Це своєрідний онлайн-помічник для виборців, котрі бажають зрозуміти, за яку ж партію чи кандидата віддавати свій голос, хто що з них пропонує. Цим ресурсом може скористатись кожен охочий.

//gurt.org.ua

В онлайн-режимі спеціальна програма запропонує вам відповісти на довгий список питань. Є три варіанти відповіді: «підтримую», «ставлюсь нейтрально», «не підтримую». Потім, у вигляді аналітичної таблиці, система представить вам результати у процентному співвідношенні – близькість ваших поглядів до передвиборної програми тієї чи іншої партії.

Спочатку я думала, що цей помічник для лінивих – типу і думати не потрібно, тільки відповісти на питання і все стане зрозумілим, за кого віддати свій голос. Тож вирішила протестувати цю програму. На ділі все виявилося трохи інакше. Я витратила більше години свого часу, щоб відповісти на питання, а потім ознайомитися з аналітичними таблицями результатів. Витраченого часу не шкода – адже я стала набагато краще розуміти, хто що з партій пропонує, з ким мої погляди найбільше збігаються, а з ким – найменше.

Проголосувати можна звичайним поштовим листом. Демократично!

В Німеччині для того щоб скористатися правом виборця та віддати свій голос за того чи іншого кандидата/партію, зовсім не обов’язково йти на виборчу дільницю. Не треба отримувати відкріпні талони чи надавати докази своєї неможливості бути присутнім в день виборів у своєму місті чи країні. Вимагається заздалегідь (приблизно місяць – два до виборів) просто повідомити відповідний орган про свою неможливість бути присутнім в день виборів на виборчій дільниці. У відповідь на ваше звернення вам надійде лист з бюлетенями і два конверти різних кольорів.

//gurt.org.ua

В один конверт ви кладете бюлетень з «вашим голосом» (це анонімний лист, відповідно до права на таємне голосування), в інший – заповнену форму (де вказано ваше ім’я та прізвище), яка підтверджує, що проголосувала реальна людина. Потім ці два листи ви відправляєте звичайнісінькою поштою. Марок для надсилання таких листів – непотрібно.

В Німеччині ніхто не переживає, що таким «поштовим голосуванням» будуть зловживати і це може привести до фальсифікації виборів. Навпаки – це сприймається як ознака демократичності країни та високого рівня свідомості суспільства, дотримання прав людини в цілому.

Будинок німецького парламенту

І наостанок, хочу поділитися своїми враженнями про Рейхстаг – Будинок парламенту, що у Берліні. Прийти до сесійної зали, щоб бути присутнім на засіданні парламенту, має право кожна людина – для цього потрібно отримати спеціальний дозвіл та завчасно зареєструватися.

Будинок Бундестагу (історичний Рейхстаг)

//www.fosterandpartners.com

 До Рейхстагу можна потрапити і в інший спосіб – як відвідувач, взявши з собою паспорт. Попередньо треба зареєструватися онлайн на відповідні дату та час. Можна ризикнути прийти і без попереднього запису, але оскільки таких бажаючих багато, доведеться вистояти у довгій черзі і витратити не одну годину (півдня) на очікування.

Будівля Рейхстагу вражає – футуристична конструкція-купол з прозорими скляними стінами символізує прагнення до прозорості та демократичності політичної системи країни в цілому. За замислом архітектора Нормана Фостера, купол збудовано таким чином, що внизу нього розташована «парламентська зона» (сесійна зала, де засідають парламентарії, і щоб потрапити сюди потрібен спеціальний дозвіл),  а зверху – «оглядова зона» для звичайних відвідувачів. Таким чином підкреслена ідея переваги простого люду над парламентаріями – звичайні люди ходять «над депутатами», мають переваги над ними, оскільки це вони їх обирають, тобто наймають на роботу. До речі, «зверху» можна  спостерігати пленарні засідання Бундестагу. Адже відвідувачів пускають також і в робочий час парламентаріїв.

Екскурсанти в куполі Бундестагу

//euobserver.com

Ще одна особливість – екологічність. Споруда Рейхстагу побудована таким чином, що немає потреби в електричному опаленні та освітленні – для обігріву приміщення та освітлення використовується сонячна енергія. Через центр всієї споруди проходить дзеркальний конус, що акумулює в собі енергію сонця і виконує функцію величезного світильника. А дах Будівлі Бундестагу представляє собою так званий «зелений дах» – з зеленими насадженнями, що також покликаний позитивно впливати на екологію міста.

Будинок Уряду, тут працює фрау Меркель. Перед будинком - великий майданчик  для мітингувальників

//www.allmystery.de

До речі, потрапити до Bundeskanzleramt (Будівлю Уряду, яку німці за зовнішній вигляд жартома називають «пральною машиною») також може кожен охочий. До того ж, раз на рік власне сам канцлер проводить екскурсію для всіх бажаючих.

comments powered by HyperComments