Активісти Харківщини й Закарпаття обмінялися досвідом громадської діяльності

П'ятниця, 13 квітня 2012, 14:21
5-8 квітня відбулося стажування громадських активістів Харківщини у громадських організаціях Рахівського району Закарпатської області. Захід організувала Золочівська районна громадська організація “Слобожанські оселі” спільно з БФ “Карпатське агентство регіонального розвитку” за підтримки програм “Схід-Схід: партнерство без кордонів” і “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.
Активісти Харківщини й Закарпаття обмінялися досвідом громадської діяльності

У стажуванні взяли участь 4 члени громадських організацій та ініціативних груп. Його завданням було проаналізувати шляхи та методи співпраці НУО з владою, успішні приклади кооперування в громадах, та те, як вирішуються в селах і містечках Рахівщини наболілі проблеми – збір і вивіз сміття, боротьба з безробіттям, збереження екології, культурної спадщини, яким чином підвищується рівень життя населення.

Богдан Тодер, керівник ГО “Тиса” села Костилівка, зауважив: “Важливим чинником вирішення проблем на селі є тісна співпраця з владою. Так у співпраці реалізували проекти зі збору сміття, відкриття стоматологічного кабінету в селі. Участь у проекті “Бібліоміст” дала можливість по-новому поставити роботу сільської бібліотеки”.

“Я відкрила для себе нові горизонти й обов’язково візьму участь у конкурсі “Бібліоміст”, бо давно вже мріяла щось змінити у своїй роботі. Почерпнувши досвід костилівців, спробую організувати в бібліотеці виставки-продажі виробів народних умільців сіл Одноробівської сільської ради Золочівського району для одержання додаткового фінансування на розвиток бібліотеки. На семінарі бібліотекарів району обов’язково розповім про цей досвід своїм колегам. Тепер, побачивши досягнення моїх колег у Костилівці, я знаю, до чого треба прагнути”, – зазначила учасниця стажування, бібліотекарка Оксана Адаменко.

“Я очолюю історико-археологічний музей “Верхній Салтів” у Вовчанському районі Харківської області. У нас дуже рідкісні експонати світового значення й відсутність фінансування. Я навчилася й побачила, як віднаходять кошти НУО Рахівщини для своєї діяльності на благо громади. І це дає мені шанс вивести музей на новий рівень життя, зробивши його центром громадської активності села Рубіжне”, – зауважила Любов Письменюк, учасниця проекту.

У свою чергу, представниця Рахівської райадміністрації Єва Репа відзначила: “Ми сприяємо підтримці НУО району шляхом навчань сільських і селищних лідерів на семінарах і тренінгах, інколи навіть рекомендуємо взяти спільно участь у тому чи іншому конкурсі , допомагаємо в написанні проектів та їх реалізації”.

Учасники стажування дійшли висновку, що лише спільна праця НУО, влади, громади та бізнесу дає успішні результати у вирішенні нагальних проблем на селі.

За підсумками стажування було визначено такі напрями роботи: систематизувати набутий матеріал з досвіду роботи НУО Рахівщини для подальшої популяризації та запросити експертів із Рахівщини для зустрічі з сільськими лідерами України на конференції 27-29 квітня на Харківщині.

Золочівська районна громадська організація “Слобожанські оселі”
(057) 649 32 47

comments powered by HyperComments