ПРП і нова харківська "Батьківщина": коли бракує "правоти"

Станіслав Аланін  |  Вівторок, 5 травня 2009, 16:52
Розташування партії "Реформи і порядок" на українській політичній сцені унікальне. Це єдина права партія, яка належить до Блоку Тимошенко. Важко, щоправда, зрозуміти всі мотиви Юлії Тимошенко для блокування саме з ПРП. «Реформісти» ніколи не були особливо поступливими в принципах, не мали мільярдів і телеканалів, а охочих потрапити до виборчого списку БЮТ й без них знайшлося би чимало.
ПРП  і  нова  харківська  "Батьківщина": коли бракує "правоти"

Можна припустити, що блокування з невеликою правою партією, що мала зовсім непогану репутацію, дозволило би Тимошенко вийти на нові групи національного електорату в умовах гострої конкуренції з блоком Ющенка. До того ж керівництво обох сил співпрацювало ще з часів антикучмівської опозиції. В першому уряді Тимошенко представники ПРП принципово підтримували прем’єра, на відміну від «нашеукраїнців», залежних від Ющенка.

 Звичайно, блокування ліберальної ПРП вкупі з помірковано лівою УСДП та «центристською», як вона себе визначає, «Батьківщиною» виглядає не надто природно, але в нашій політиці і такі нонсенси вже як норма. Попри ідейну та організаційну несумісність с партнерами, доля ПРП з кінця 2006 р. нерозривна пов’язана з політичною силою Ю.Тимошенко.

Блокування з БЮТ, крім іміджевих незручностей, надало керівництву ПРП вагомі вигоди. З десяток «реформістів» після дострокових виборів 2007 р. повернулись до парламенту, а голова партії Віктор Пинзеник очолив міністерство фінансів. За останні роки чудернацьке поєднання авторитарної «Батьківщини» з традиційно командною ПРП  довело власну життєздатність. Навіть гучний вихід Пинзеника з уряду Тимошенко на початку 2009 р. не похитнув союзу лібералів та популістів.  

Харківську  ПРП з 2001 р. незмінно очолює Іван Варченко з суттєвою допомогою народного депутата Володимира Філенка, постійного куратора Харківщини у партії. До перемоги «помаранчевих» молодий, креативний, дотепний Варченко був зіркою місцевої опозиції. З 2005 р. активність ХОО ПРП поступово, проте неухильно зменшується. Переможні пряники в новій харківській адміністрації успішно поділили без участі пеерпістів. Вибори-2006 ХОО ПРП бездарно занапастила, хоча, здавалось, мала для успіху майже все необхідне. До вступу в Блок Тимошенко партія прийшла з суттєвими кадровими та організаційними втратами. Герої опозиційних фронтів 2001-2004 рр. у мирному житті виявились зайвими та розгубленими як герої романів Ремарка.

 Харківські бютівці від початку ставились до пеерпістів як до чужого, цілком інородного елементу. Для команди О. Фельдмана члени ПРП були купкою «голодранців», схильних до кричущого вільнодумства, з якоюсь незрозумілою ідейністю та сумнівною "націоналістичною" біографією. Чимало активістів «Батьківщини», що прийшли до партії разом з Фельдманом, у кампанії 2004 р. перебували на прямо протилежному від ПРП боці електоральних барикад.

 Справжньої співпраці між партійними організаціями в Блоці Тимошенко ніколи не було. Рішення київського керівництва Блоку про створення координаційних міжпартійних рад у Харкові було відверто проігноровано. Членів ПРП  зрідка і дуже неохоче залучали до агітаційних та виборчих кампаній як рядових виконавців, але ніколи не допускали до ухвалення рішень та "роздачі слонів".

Подібна ситуація в БЮТ характерна не лише для Слобожанщини, а відсутність партійної взаємодії не є виключною провиною «Батьківщини». ПРП по всій Україні давно вже мінімізувала власну політичну діяльність. Партія Тимошенко, в свою чергу, перетворилась у бюрократичну машину для обслуговування політичних потреб великого бізнесу.

 Нещодавні кардинальні переміни в керівництві харківської  "Батьківщини" теоретично можуть змінити становище ПРП. Варченко має з Аваковим значно тепліші стосунки, ніж з Фельдманом, до того ж самі він і  В. Філенко доклали чималих зусиль заради змін у місцевому БЮТ. Проте навколо Авакова повно бізнесменів та екс-чиновників більш близьких та зрозумілих колишньому губернатору, ніж  "бунтар" Варченко. Хіба що  лиха політична доля раптом закине нового лідера харківської опозиції  на барикади, тоді  вже йому можуть знадобитися і  старі "герої"  з ПРП.

 

comments powered by HyperComments