Вадим Приходченко: Братство Апостола Андрія Первозваного, харківський осередок

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 2 липня 2010, 16:41
Харківський осередок Всеукраїнського Братства Апостола Андрія Первозваного, що складається з вірян УАПЦ, насправді, є одним з найактивніших українських середовищ нашого краю. Про поточну діяльність місцевого Братства кореспондент "Справжньої варти" розмовляла з його керівником паном Вадимом Приходченком.
Вадим Приходченко: Братство Апостола Андрія Первозваного, харківський осередок

- Коли було засновано Братство Апостола Андрія Первозваного?

- В Україні Братство було відроджене 1989 року після довготривалої перерви, а що стосується нашого регіону, то воно було, власне, засноване 1989 року нашим теперішнім владикою Ігорем (Ісіченком), архієпископом Харківським і Полтавським УАПЦ. На той час він був простим мирянином і очолив цю організацію, склав статут, і кілька років очолював Братство,  доки не став монахом і не був висвячений на єпископа. Таким чином, історія харківського осередку Братства не дуже довга.

- Хто очолює Братство на всеукраїнському та місцевому рівнях?

- На всеукраїнському рівні Братство очолює пані Валентина Чешкова. Я очолюю Харківське Крайове Братство Апостола Андрія Первозваного з 2004 року і по сьогоднішній день. Мене було обрано за рекомендацією владики Ігоря. До мене братство очолювали Ніна Немировська, ветеран нашого Братства, потім Ігор Дунець. До мене безпосередньо головою Братства був Сергій Гук.

- Які у Вас стосунки з іншими юрисдикціями, а також іншими релігійними конфесіями?

- З греко-католиками і римо-католиками стосунки прекрасні. Власне, і з іншими теж. Але міжцерковне єднання є найбільшим там, де є з обох сторін бажання йти одне одному на зустріч. Це є з греко- та римо-католиками. З Київським Патріархатом на церковному рівні нема зближення, але чисто людські стосунки нормальні.

- А які стосунки з владою?

- Прекрасні стосунки. Є ми, є влада. Діалог просто відсутній.

- Скільки осередків налічує Братство по Україні?

- Наше Братство має всеукраїнський статус, зокрема, зараз активно воно діє у Львові. Львівські братчики відчувають тяглість та закоріненість своєї традиції, адже саме у Львові, воно існувало як ставропігійне Братство, ще з середніх віків. У Харкові ми скоріше наслідуємо її, реалізуючи це з урахуванням наших місцевих умов. Щороку, в травні  в місті Каневі Черкаської області  збираються представники всіх осередків Братства, аби обговорити поточну та подальшу діяльність нашої організації. 

Харківський осередок Братства діє при Свято-Дмитрівському храмі, Полтавський шлях, 44. Це одна єдина парафія УАПЦ, що діє в Харкові. В області є ще 8 парафій, а всього до Харківсько-Полтавської єпархії належить близько 30 парафій по всій Україні. Братство є потужним у Львові, Харкові, Києві, Кіровограді, Каневі та Полтаві. У нас за чисельністю братство є більшим в порівнянні з іншими. Це 30 людей, які постійно сплачують внески, беруть участь у зборах і акціях. Це є та частина церкви, яка представлена у світі. Це наші активні парафіяни, які в церкві сповідаються і причащаються, виконують усі церковні приписи, що їх має православна церква. Такий спосіб життя є умовою вступу до Братства.

Коли людина до нас приходить, у неї в душі щось змінюється, скресає крига. Це не швидкий процес. Братство активно сприяє воцерковленню людини, допомагає їй поєднувати духовне та мирське життя. Крім того, при парафії діє православне Сестринство, яке входить до Братства, ця група жінок робить непомітну, але в той же час дуже важливу роботу. Про них можна говорити з великою повагою, бо без них не було б у церкві так чисто і гарно. Маю також згадати нашу церковну амбулаторію, єдину, мабуть, в усій Україні. Тут безкоштовно (і не лише для парафіян, але й для будь-якої пересічної людини), працюють висококваліфіковані лікарі, деякі з них мають відповідний медичний ступінь.

comments powered by HyperComments