Вертеп-парад, демонтаж потужностей ХТЗ для вивезення в Росію та чергова відставка Черьомухіна

Вікторія Христич  |  Субота, 30 грудня 2017, 08:09
Яким запам’ятали харків’яни січень 2017-го: підсумки.
Вертеп-парад, демонтаж потужностей ХТЗ для вивезення в Росію та чергова відставка Черьомухіна

Січень цього року вибухнув вертеп-парадом - 13 і 14.01 близько 400 артистів з усієї України дали у Харкові сотні вертепних вистав.  Біля ХАТОБу в Харкові та в цей же час на площі Ринок у Львові і в місті Краматорську відбулося найбільш масове виконання колядки «Нова радість стала», яка, за словами автора ідеї «Вертеп-фесту» отця Михайла Ливицького, є найвідомішою з колядок.


Виступи вертеп-фесту пройшли у Військово-медичному шпиталі Північного регіону, Інституті патології хребта та суглобів ім. проф. Ситенка, Харківському обласному спеціалізованому будинку дитини №1, Комаровському дитячому будинку-інтернаті, Харківському обласному дитячому клінічному санаторію на Олексіївці і навіть Харківському метрополітені.

Дехто вже писав про відродження у 2017-му ХТЗ. Нагадаємо, що починалось все з повідомлення Служби безпеки України про підготовку демонтажу потужностей заводу для вивезення їх в Росію. Через це всі рахунки ХТЗ були заблоковані, а проти людей, яких підозрювали у підготовці цієї операції, була порушена кримінальна справа. Кризу прийшлося розрулювати харків’янам з високих кабінетів.



Зокрема Ігор Райнін узгодив з Петром Порошенком зручну для АП кандидатуру можливого власника заводу. "Президент підтримав ідею, що ХТЗ повинен працювати на українську економіку, і люди повинні отримувати заробітну плату, – відмітив він, нагадавши, що засновник DCH – не чужа людина для ХТЗ. – У свій час підприємство належало російському бізнесменові Олегу Дерипасці, який з часом продав свій пакет акцій пану Ярославському. Той, до речі, володів до 2006 року цим підприємством».


«Ми виводимо робітників в цехи, мобілізуємо інженерно-технічний персонал, і починаємо налагоджувати повноцінну діяльність. Нам доведеться відвойовувати ринки збуту, відновлювати технологічний потенціал і господарські зв'язки, модернізувати виробництво. Це серйозний фронт робіт, тому з першої хвилини сьогоднішнього дня ми почали займатися вирішенням цих завдань», - в свою чергу заявив Ярославський, чия група DCH перед тим повідомила про початок процесу придбання додаткової кількості акцій ПАТ «Харківський тракторний завод» (ХТЗ) у розмірі 29% статутного фонду.


Також у січні під Харковом пройшов Winter Dog Fest - гонки північних їздових собак в упряжках. Місцем фантастичної зустрічі собаководів і всіх любителів тварин став Аеродром "Коротич".



Благодійники - Волонтерська ініціатива "МАЙБУТНЄ НАЦІЇ" та БО БФ ВВД - привезли понад 50 осіб дітвори з реабілітаційного центру "Гармонія" і Харківського Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, щоб ті могли на власні очі побачити видовищну гонку серед їздових собак та познайомитися з різними породами братів наших менших.

В тому ж місяці у Харкові було створено «Велике журі правосуддя». Активісти та громадські діячі заявили, що працюватимуть в межах цієї платформи над очищенням судової системи від корупції. Зокрема, за словами Степана Литвина, представника ГО «Східний корпус», на сьогоднішній день всі нововведення розбиваються об корупційні схеми, які існують в судовій системі. Подекуди представники правоохоронних органів чи громадськості активісти фіксують факти серйозних правопорушень. Але коли ті потрапляють до суду – то вони через корупцію не знаходять свого логічного продовження у  вигляді притягнення винних до відповідальності.

«Це обумовлено тим, що ми, в особі громадських організацій, готові проходити люстрацію та готові виразити недовіру судам, – заявив голова ГО «Східний корпус» Олег Ширяєв, – Ця недовіра виникла не на пустому місці. Справа у тому, що 95 % суддів при прийняті рішень керуються не здоровим глуздом та законодавством, а своєю любов’ю до грошей. А інші 5%, такі як Олександр Мамалуй, керуються здоровим глуздом та любов’ю до батьківщини».

У свою чергу Анатолій Раснянський, представник ГО «Прорватися!», підкреслив, що на сьогоднішній день суспільство має доступ до певних механізмів контролю влади. Проте судова система залишається закритою. Тому громадськість та, зокрема, платформа «Велике журі правосуддя» має розпочати роботу з очищення судів. Всі факти, які мають стосунок до діяльності того чи іншого судді, будуть аналізуватися.

Перша акція нового громадського об’єднання – пікетування Апеляційного суду Харківської області. Після пікету вони передали голові суду Антоніні Колтуновій список суддів, які, на думку активістів, заплямували свою репутацію, тому повинні бути люстровані.

Раніше під стінами обласного МВС пройшов пікет "Похорони справедливості", присвячений Миколі Черьомухіну. Представники "Східного Корпусу" і "Цивільного Корпусу"  підійшли до будівлі управління Національної поліції Харківської області та поклали по дві гвоздики. До речі, акція мала для Черьомухіна суттєві наслідки: Аваков таки зняв його з посади заступника голови харківської поліції.

Але відразу ж після звільнення харківського поліціянта, волонтер Роман Синіцин повідомив у своєму Фейсбуці, що той приїхав до заступника міністра МВС Сергія Ярового по нову посаду. До речі, згодом він її отримав.


Завершуємо приємним: голова ОДА Юлія Світлична та начальник відділу з правових питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт наприкінці січня привітали перших молодят, які отримали послугу "Одруження за 24 години", ставши неофіційними свідками на весіллі. Вручивши молодятам свідоцтво про одруження губернаторка розповіла, що це пілотний проект Міністерства юстиції, який стартує в Харківській області:

«Будь-який громадянин України може звернутися за послугою і протягом доби оформити шлюб», – зазначила голова ХОДА.


Таким запам’ятався харків’яни січень 2017-го. Далі буде.

 

 

comments powered by HyperComments