Правий сектор, нова політична партія

Неділя, 30 березня 2014, 12:05
«Правий сектор» – молода політична сила, яка об'єднала кілька політичних і громадських організацій України з власною довгою історією і неоднозначною репутацією.
Правий сектор, нова політична партія

Віднедавна "Правий сектор" (надалі ПС) - політична партія, створена на основі  низки українських радикальних організацій, здебільшого націоналістичних та крайніх правих. Здобув популярність своєю участю в сутичках з підрозділами  МВС  України під час Євромайдану в столиці. 

22 березня 2014 року на з'їзді партії "Українська національна асамблея" (УНА-УНСО) прийнято рішення про перейменування її на політичну партію "Правий сектор".  До партії увійшли також інші націоналістичні групи, які підтримували рух "Правий сектор" "ПС" до того був конфедерацією націоналістичних організацій «Патріот України», Соціал-Національна Асамблея, ВО «Тризуб» ім. С. Бандери, УНА-УНСО, «Воля». До 6 березня 2014 року до «Правого сектора» належала також громадська ініціатива «Білий молот»]. 

Делегати з'їзду обрали головою ПС  Дмитра Яроша і підтримали його кандидатуру на позачергових виборах  Президента України  25 травня 2014 року. Вони також  обрали новий провід "Правого сектору". До нього обрані представники різних організацій, які об'єднались у нову партію, а саме: Дмитро Ярош, Андрій Стемпіцький, Андрій Тарасенко, Валерій Воронов, Андрій Артеменко, Микола Завірюха, Костянтин Фуштей,  Андрій Денисенко, Юрій Шухевич, Олександр Музичко [- загинув 24 березня 2014 року], Арсеній Клімачов, Юрій Суровецький, Андрій Білецький, Олег Однороженко [обидва останні - лідери формально всеукраїнської, фактично  харківської організації  "Патріот України"] .

Також до відомих діячів "ПС" належить активний зараз Ігор Мазур.

Навіть для активних учасників Євромайдану, які там були з перших днів, "Правий сектор" - це дивна та загадкова організація, між тим витоки ПС можна відшукати ще в останні роки існування Радянського Союзу.

Ще 1990 р. у Львові група молодих людей, серед яких були студенти-медики Юрій Криворучко, Олег Тягнибок  та студент-історик  Андрій Парубій  створили організацію "Варта Руху". До тогочасного Народного Руху ця  "Варта" мала лише опосередковане відношення.

Зважаючи на те, що "ПС" виник внаслідок злиття кількох організацій. кожна з яких має власну історію, варто дещо згадати про головних учасників процесу творення нової партії.

У  1991 року була заснована Соціал-Національна партія України (СНПУ). Проте, Міністерство юстиції зареєструвало її лише в 1995 році, за твердженням деяких експертів довга затримка була спричинена крайнім ідейним екстремізмом партії. Цілком можливо, що керманичі СНПУ просто не приділяли належної уваги реєстрації  організації. У 1999 році при СНПУ під керівництвом Андрія Парубія було створено молодіжну організацію «Патріот України». 

З лютого 2004 року на партійному з'їзді  СНПУ  була перейменована на Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Після з'їзду керівництво партії оголосило про розпуск «Патріоту України», але осередки в Житомир і  Харкові не підкорились цьому рішенню. 

У жовтні 1993 року було створено Всеукраїнське об`єднання «Тризуб ім. Степана Бандери»,  членами-засновниками якого стали як галичани, так і хлопці зі Східної України, серед них були  Дмитро Ярош з Дніпропетровщини та Вадим Зіньківський з Харківщини. 

Спалення червоного прапора командиром харківського «Тризубу» Вадимом Зіньківським, праворуч – Дмитро Ярош,

7 листопада 1994 року (фото з офіційного сайту організації "Тризуб") 

Фото: Вікіпедія

 

comments powered by HyperComments