Світ

09:50
Харківський художник Роман Мінін намалював колишнього співробітника американської розвідки Едварда Сноудена під мостом у фінській столиці Гельсінкі. Місцеві чиновники заборонили йому використовувати звичайну фарбу, тож він «зліпив» портрет з роздруківок документів.
16:14
Через п'ять років після вторгнення Росії на суверенну територію Грузії та її великомасштабної військової агресії проти незалежної держави 7 серпня 2008 року, Збройні сили Росії ще окупують 20 відсотків території Грузії. Це є грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права, бо позбавляє міжнародного визнаного права на безпечне, гідне і добровільне повернення сотні тисяч жертв кількох етнічних чисток, в тому числі й 2008 року.
08:23
Фахівець з Інтернет-безпеки Алєксєй Тєрєнтьєв, директор IT-холдинга «Creative Telematics & Trade» (Чеська республіка) розповідає про стеження в Мережі та можливість його уникнути: Інтернет — багатоголова гідра, що, як і належить гідрі, навчилась захищатися від атак урядів і спецслужб. Не випадково зараз успішно працюють зашифровані анонімні мережі типу TOR (The Onion Router – буквально «цибулевий маршрутизатор»).
11:34
Незабаром шведські гімназисти зможуть обирати вивчення мови глухонімих і сурдоперекладу замість уроків другої іноземної. При цьому оцінка саме з цих предметів надасть гімназистам додаткові бали. Протягом багатьох років організації глухонімих і слабочуючих країни вимагали включення мови жестів до програми шведських гімназій.
15:30
Google запустив українську версію своєї Knowledge Graph - Мережі Знань. Це нова технологія і база знань, яка запущена Google в 2012 році. Вона надає такий алгоритм пошуку, який дозволяє сприймати його не просто як слова, а як значення і смисли (т.зв. семантична технологія).
17:26
Кожного року в Китаї вбивають понад два мільйони котів і собак для використання їх м'яса і хутра. Багато цих тварин були сімейними улюбленцями, але їх крадуть у господарів, попри наявність у багатьох собак і котів ошийників та інших домашніх відзнак. Потім дуже часто їх перевозять через всю країну – по 10-15 тварин в одній дротяній клітці. Протягом кількох днів нещасні тварини перебувають у спотворених позах, без харчів та води.
20:59
31-річна принцеса Мадлен, наймолодша донька короля Швеції Карла XVI Густафа та королеви Сільвії, сьогодні була зупинена поліцією за їзду автобусною смугою. Принцеса рухалась на автомобілі Volvo XC60 від Королівського палацу в Стокгольмі смугою, яка призначена виключно для громадського транспорту.
07:49
Спілка українських письменників Словаччини випустила у світ видання з віршами та факсиміле авторів. Це збірка десяти сучасних українських поетів Пряшівщини, в яких поряд із текстом вірша подано і його факсиміле рукою автора.
13:55
Вранці в п'ятницю 31 травня в Стамбулі десятки людей були поранені насильницьким втручанням спеціальних поліцейських сил. Вони намагались розігнати сотні мирних протестуючих, які протягом декількох днів ночували під відкритим небом у парку в центрі найбільшого міста Туреччини на знак протесту проти його забудови.
16:02
Видано двомовний - італійсько-котячий та котяче-італійський словник. Він містить 180 слів, які, на переконання авторів, дозволяють навчитися вільно спілкуватись людям та кішкам в Італії.