Статті & Iнтерв'ю

16:13
Ще донедавна в Україні панував тоталітарний комуністичний режим, і всім відомо, що так званий Совєтський Союз був, властиво останньою великою імперією. А якщо була імперія, то був материк і були колонії, і однією з таких колоній була Україна.
14:50
Георгій Данелія – режисер, автор доброї половини радянської кінокласики, у своїй книжці згадує цікавий випадок: За радянських часів існували так звані Художні ради і будь-який твір мистецтва – чи то кіно, чи картина, чи скульптура – міг отримати право на життя тільки після затвердження цією самою худрадою.
12:36
Після матчу "Шахтар" - "Металіст", що завершився перемогою гірників з рахунком 2:1, наставники команд Мірча Луческу та Мирон Маркевич поділилися враженнями від гри.
19:37
Як жили неросійські народи в СССР - новітній редакції Російської імперії? Чому зараз так важко розплутувати вузол міжнаціональних та міжетнічних проблем, які й посьогодні є актуальними, зокрема, й в Україні.
20:29
Російські спецслужби намагаються дестабілізувати обстановку в Україні, підірвати її суверенітет і незалежність, створити їй неґативний імідж, а відтак – унеможлививши інтеґрацію до європейських та євроатлантичних структур – перетворити на узалежненого й маніпульованого сателіта. Неабиякого значення у своїх спецопераціях проти України вони надають міченій «єврейській карті».
11:38
Про Шевченка треба нині не на святах промовляти, а кричати на вуличних перехрестях. Щоб як дзвін тривоги калатало його слово!
20:03
Проблематика націоналізму як суспільного явища віддзеркалює суть нашого буття вже сьогодні, суть буття людства, і це вже достатньо бачимо у наші дні, у нашу епоху, коли вже надто випукло проявляються усі основні характерні риси цієї проблеми, катастрофічне загострення їх, що й ставить під загрозу саме повноцінне існування людства. І справа буття людства -справа рук, дій, розуму самого людства.
21:28
Бачення Кобзарем майбутнього України, українського народу, необхідних внутрішніх і зовнішніх чинників для його відродження до Повноцінного життя, розуміння майбутнього нового, справедливого світового устрою, виражені концентрованою, лаконічною, часто епічно-езопівською мовою його поезій, у сучасних умовах для нас живі, дієві дороговкази.
12:43
Правові підстави визнання Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української Повстанської Армії (УПА) учасниками національно-визвольного руху українців XX століття та воюючою стороною у Другій світовій війні.
20:55
Український етнос втратив половину свого складу в XX столітті — Великий Голод (1932—1933) і Велика Війна (1939—1945) так позбиткувалися над бездержавною нацією. Отож, ми наче живемо половиною свого буття. Але й після такого винищення ми спромоглися на варіант своєї держави. Усе це свідчить про очевидну живучість української ідеї, яка постійно пломеніє в надрах українського етносу.