Статті & Iнтерв'ю

23:56
В Харкові з серпня реалізується проект «Діалоги про місто», який являє собою собою цикл відкритих дискусій просто неба, започаткованих «Демальянсом». В них зазвичай беруть участь як політичні та громадські діячі, так і представники харківської громади, які обговорюють найбільш актуальні питання в житті міста. Про сам проект та важливість публічних дискусій «Справжні варті» розповіла Надія Савинська».
22:14
Гура! Урядників президентської адміністрації зобов’язали вивчити аглицьку мову. Хвала тобі, Господи! А то ж якось воно не теє виходило. Президент залюбки чеше аглицькою, а його найближче оточення, крім oukej та hellou, ні бум-бум. Як саме чеше аглицькою, сказати мені важко. Не чував. Та якщо так, як українською, то я дуже й дуже співчуваю англо-саксонським вухам.
21:48
Така думка проходить червоною ниткою через усю статтю класичного світового аналітика Джорджа Сороса. Статтю, на ділі, присвячено переломовій точці в агресії царя Мьордерленду проти України, і, коли хочете, сама є переломовою точкою у цій агресії. Бо її читатимуть світові політики в Европі, Азії, Африці й у двох Америках. Читатимуть і не зможуть не погодитися з геніяльною логікою автора.
09:36
Де та ланка, ухопившися за яку, можна розв’язати увесь складний комплекс мовних проблем в Україні, що тягнуться з минулого довгим ланцюгом? Запитуючи про це себе й загал, учені-інтелектуали, громадські діячі й політики пропонують різні підходи до справи, часто не сходячися навіть у межах декларованого спільного кредо щодо розуміння законів розвитку та шляхів у майбутнє.
16:19
Старий сталінський принцип «перемагає не той, за кого проголосувала більшість, а той, хто рахує голоси» не втрачає своєї актуальності і сьогодні, після Революції гідності і політичного прозріння більшості українців. Народ готовий йти на вибори свідомо, народ готовий відмовитися від гречки і інших миттєвих бонусів, але усі ці досягнення можуть бути зведені до нуля, завдяки сірому, непримітному членові виборчої комісії, який пройшов вогонь, воду і Партію регіонів, і тепер своїми руками зараховує перемогу своїм новим патронам.
11:05
Децентралізація владних повноважень – це захід під сучасну пору потрібний демократичній Україні. Він потрібен і для центральної влади і для влади на місцях. Питання лише в тому, як цей крок утілювати в життя. Затим, що Україна й після децентралізації лишатиметься єдиною державою, то впровадження децентралізації має йти в парі з цілим рядом заходів.
12:04
У День знань тисячі освітян і мільйони їхніх підопічних розпочали новий навчальний рік. А мені згадується добрий друг нашої родини, викладач і науковець, педагог з великої літери і громадський діяч, який цьогоріч -- і ніколи більше -- не увійде до авдиторії, не привітається зі студентами -- хоча не полишав викладацької роботи аж до глибоко похилого віку... Людина, про яку я кажу, була академіком Української академії наук, автором кількох наукових монографій, понад два десятиліття завідувала кафедрою у Харківському політехнічному університеті. З огляду на це двічі, тричі дивно, що професор Віталій ЄВСТРАТОВ -- а мова саме про нього, -- померши 21 липня нинішнього року, не вдостоївся навіть путящого некрологу.
21:54
Сьогодні, 1 вересня, минає 97-ма річниця від дня народження світлої пам’яти Ігоря Качуровського, поета. Це слово – єдине, викарбуване, згідно з його останньою волею, поруч з ім’ям і датами народження та смерти, на його надгробку в рідних Крутах.
23:57
Незалежна розмовна станція «Радіо Харків» являє собою майданчик для вільного діалогу всіх мешканців та гостей міста, де вони мають змогу обговорити найбільш актуальні проблеми Харкова. Про «Радіо Харків» та ідею його виникнення розповіла одна з його ведучих Вікторія Склярова.
22:20
Люди, які знаються на православ’ї, напевно помічали, що в Україні, особливо на її Сході, знаходиться чимало церков московського патріархату. Цікаво, чому саме такі храми, і про що це говорить?