Статті & Iнтерв'ю

23:05
Того дня, а саме в понеділок, 13-го липня року Божого 2015-го не сходила з усіх язиків назва українського міста – Мукачеве! Не сходила і з язика висильні «Свобода»: ...через події в Мукачеві, ...у лісі поблизу Мукачева, ...відкликали з Мукачева... З українського Мукачевого став ураз російський «Мукачев». Наполегливість, з якою слово відмінювали на московський штиб, змусила мене взяти під сумнів знання «свободівцями» української мови, і я перечитав чи не всі – від рання до смеркання – їхні повідомлення.
16:00
В Україні вкотре намагаються реформувати сферу залізничного транспорту. Новий законопроект про залізницю – це вже дев’ята спроба реформувати галузь. Зміни мають торкнутися структури «Укрзалізниці», форм власності поїздів та перевезень.
22:55
Коли порівняти двох Гітлерів, то стає ясно, що Володимир Гітлер з Кремля куди небезпечніший від свого двійника Адольфа Гітлера.
15:15
Видатний український поет і перекладач Ігор Качуровський (1919–2013) помер два роки тому в Мюнхені (Німеччина). Нині постало питання про його архів. Нам видається, було б і справедливіше, і логічніше, якби право зберігати писання і документацію такого непересічного українця мала саме Україна. Але для цього потрібна політична воля наших чиновників, покликаних дбати про культуру… Наразі архів Качуровського зберігається в Мюнхені у його вдови, пані Лідії, а подальшою долею архіву опікується його учениця, київська поетка і перекладачка Олена О’Лір (Бросаліна). Пані Олена вже є авторкою кількох цікавих публікацій на нашому сайті й героїнею кількох інтерв’ю. Однак дізнавшись про ситуацію з архівом, кореспонденти «Справжньої Варти» вирішили розпитати пані Олену про це – і вона ласкаво погодилась.
10:47
Москву обурено. Сам кремлівський Гітлер утратив рівновагу: Маленька “фінляндизована” Фінляндія посміла виконувати европейські санкції!
22:54
Харків'янин, економіст за освітою, Роман Семенуха до того, як прийти до парламенту, працював у сфері телекомунікацій - дуже закономірно для Харкова, що претендує на статус української IT- столиці. Очоливши обласну парторганізацію «Самопомочі», він стверджує про те, що принцип «моя хата скраю» на місцевих виборах цієї осені буде неактуальний.
23:55
Борис Захаров – керівник проекту «Мистецтво толерантності», направленого проти ксенофобії і дискримінації в Україні. Про сам проект, його головну мету та напрямки він розповів «Справжній варті».
15:26
28 та 29 червня в Харкові пройшов перший Урбаністичний фестиваль. В його рамках був презентований пілотний проект «EcoLanding», який передбачає налагодження системи по сортуванню та переробці сміття. Про нього розповіла активістка ГО «Альтернатива» Ірина Тарасенко.
09:20
Ви звертали увагу, що росіяни, при кожній ліпшій нагоді, коли мова заходить про війни, які вела Росія з превеликим пафосом відзначать, що Росія у військовому сенсі є непереможною? При чому обов’язково нагадають опонентам, що всі походи іноземних військ на Москву закінчилися повним провалом, і врешті-решт загибеллю їхніх армій. Окремо зазначать, що навіть вороги Росії, з часом, це зрозуміли і тут таки підкинуть вам цитатку з роздумів відомого генерала армії Сполучених Штатів Ейзенхауера, який нібито до правил ведення війни запровадив аксіому про неприпустимість здійснення походів на Москву. Ну і на закінчення доволі зловтішно нагадають, як погано закінчили свої вторгнення Карл ХІІ, Наполеон, та Адольф Гітлер.
10:19
25-26 червня в Харкові відбулася презентація дослідження професора Єльського університету Тімоті Снайдера «Кровавые земли. Европа между Гитлером и Сталиным».