Статті & Iнтерв'ю

11:20
Зараз усіх українців найбільше хвилює тільки одне питання: коли завершиться війна на Донбасі? З цього приводу в різних експертів існують різні думки. Які вони, в наступному матеріалі.
18:18
Так званий «уповноважений представник ЛНР» Владислав Дейнего заявив, що серйозної динаміки на переговорах в Мінську про відновлення українською владою виплат пенсій жителям Донбасу немає.
12:41
Не будемо коментувати всі можливі версії добровільної відставки О. Чернобая, проте, як жителі Пісочина, ми б його давно звільнили.
23:45
Уночі з 3 на 4 вересня 1985 року в карцері «учреждения ВС-389/36» у селі Кучино Чусовського району Пермської області загинув поет і правозахисник Василь Стус. Я в той час перебував у 20-й камері цієї «установи», тому вважаю своїм громадянським і людським обов’язком свідчити про обставини й причини його загибелі.
18:30
За 24 роки існування державності України жодна вулиця, парк чи сквер у Харкові не були названі на честь події 24 серпня 1991 року. Харків один з небагатьох обласних центрів, в адресній книзі якого взагалі нема Незалежності.
19:18
Нова Конституція України – це акт, розрахований на десятки, а то й сотні років наперед, документ, який має служити десяткам наступних поколінь. Тому в такому документі треба уникати затвердження спірних положень, які можуть викликати в майбутньому бажання окремих суспільних груп зміни Конституції. Тобто нова Конституція своєю появою уже буде викликом до розбрату в суспільстві, який у демократичних умовах важко буде спинити.
18:40
Харківський бізнесмен, меценат, колекціонер. Обожнює спорт і із задоволенням підтримує талановитих українських спортсменів. Заснував програму допомоги дітям з вадою серця, виплачує іменні стипендії обдарованим студентам. Амбітний, мріє змінити світ. Цінує хороші вина, мудрі книги і справжніх професіоналів. Створив унікальний в Україні гольф-курорт. Планує балотуватися в мери Харкова. Навіщо? Говорить відкрито, не соромлячись незручних питань.
10:03
«Він твій син, він твій брат: сто раз проданий, зраджений, злитий, він простий український солдат...» Авторкою цього вальсу, під звуки якого мене запросив до танцю літній вояк танкової бригади, є Світлана Касьяненко, київська поетка-піснярка й дитяча письменниця, з якою ми познайомилися під час спільних волонтерських концертів. Енергійна, артистична й неймовірно доброзичлива - такою запам'яталася мені пані Світлана. А особливо вразила мене її спонтанна красномовність: ця елеґантна блондинка вміє знаходити такі слова, що вмить зворушують навіть старих солдатів, які побували в бувальцях. Мені подумалося, пані Світлані є що розповісти й ширшій аудиторії. Вона жваво жестикулює, не вдається до високочолого мудрування, а найбільш охоче - зі слізьми в голосі - розповідає про явище, яке буквально перевернуло її долю: про Революцію Гідності.
22:06
З текстами Ольги Деркачової, яскравої представниці молодої української психологічної прози, мені випало вперше познайомитися на сторінках часопису "Березіль". У перших же прочитаних новелах мене вразило напрочуд вивірене поєднання стриманості й пристрасності в манері письма, вдумливість і точність у виписуванні порухів дорослих - а подеколи й дитячих - людських душ. Уже перегодом довідалася, що іванофранківчанка Ольга Деркачова - авторка п'ятьох виданих прозових книжок і кількох літературознавчих монографій, лавреатка літературних премій ім. Івана Франка та ім. Василя Стефаника, кандидат філологічних наук. На жаль, мені не пощастило завітати на творчу зустріч з Ольгою Деркачовою в харківській Книгарні "Є" кілька місяців тому; щоб надолужити цю втрату, я наважилася ініціювати знайомство на відстані (благо, всемогутній Інтернет дозволяє!), а заразом і привернути до такої цікавої літературної постаті увагу читачів "Справжньої Варти".
13:07
Зараз в Україні точаться дискусії щодо національної самоідентифікації. Це не дивно, оскільки невизначеність у цьому питанні надає зайві козирі російській пропаганді. Дивує інше: чому у цьому дискурсі аргументація крутиться головним чином навколо історії та генетики, тоді як у класичній психології, педагогіці та деяких інших науках існують значно кращі відповіді, які дозволяють розставити всі крапки над «і». Особливо, якщо додати до них звичайний здоровий глузд.