Статті & Iнтерв'ю

18:04
У Харкові відбулася Українська Миротворча Школа. Це одна зі складових однойменного проекту, котрий містить в собі глибинні дослідження, десятки історій, трансформацій місцевих конфліктів в регіонах України, які межують з іншими державами (Росія, Молдова, Польща). До таких областей відносяться: Донецька, Луганська, Херсонська, Вінницька та Одеська області а також Волинь.
20:11
Продовжуємо розбиратись із тим, що таке закон і де пролягає межа між законом як конкретною реалізацією права та законом як інструментом грабунку і злочину. Сьогодні ми поміркуємо про найбільш болючий пункт у структурі будь-якої сучасної держави, а саме - про податки.
12:44
Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Словаччини, яка нині очолює «Вишеградську четвірку», повідомив, що її члени допоможуть Україні запровадити в життя найконечніші реформи.
09:41
Якими газовими родовищами ми володіємо? Знову виключаємо з розрахунків загарбану російськими окупантами Донецьку та Луганську області, а також відторгнутий чорноморський шельф.
13:21
Кремлівська пропаганда з моменту усунення від влади Віктора Януковича характеризує новий уряд України як "фашистську хунту", що складається з неонацистів і антисемітів, які ставлять своєю метою переслідування і навіть знищення російськомовного населення.
23:12
Чому народні депутати-свободівці за неї не голосували? Державна влада має боронити інтереси українців усіх соціальних прошарків, а не виключно олігархів. Інакше навіщо українцям така держава? Це базовий принцип державної політики націоналізму. Саме тому народні депутати-свободівці не підтримали програму діяльності нового уряду Арсенія Яценюка.
20:42
Конституцію читати корисно, і не тільки в перервах між сесіями Верховної Ради. У ній, Конституції, можна знайти багато цікавих дрібниць, сутність яких, як правило, вислизає з поля зору пересічного громадянина, а дарма, бо вони часто бувають ключовими.
19:45
Енергетична залежність від сусідів - неминуча? Спробуймо визначити, що з життєво важливих копалин ми маємо і як цим слід розпоряджатися. Свідомо виключаю з аналізу Донецьку та Луганську області: там видобуток як мінімум контролюється окупантами, як максимум утруднений. Однак це далеко не все вугілля, яке є на території України.
16:42
Серед прихильників "малих кроків на низовому рівні", які стверджують, що глобальні реформи відбуваються самі собою після того, як ліквідуються малі порушення - наприклад, викидання сміття на тротуар, - популярна так звана "теорія розбитих вікон".
09:17
У чеському Національному театрі прем’єра опери відомого композитора-аванґардиста Алоїза Габи «Нова земля», в якій ідеться про колективізацію та Голодомор в Україні. Оперу написано вісімдесят років тому, але вперше вона з’являється на сцені лише тепер.