Статті & Iнтерв'ю

18:52
От уже вкотре народ обурюється, що ніхто зі злочинців минулого не покараний, що при владі все ті самі олігархічні кола, і з такою напругою вистражданий і вимолений президент знову опирається на старі добрі чиновні кадри.
12:02
Демократія як суспільний устрій існує більше ніж 2000 років. Попри цей факт, цей устрій є молодий, і через свою молодість не цілком остаточно вироблений. Це стається через винахідливість антидемократичних сил.
21:53
QUADRIUM 4. Чи є життя після виборів? Ось вибори скінчились, місця розподілено, портфелі роздано, штаби розпущено. Якщо партія разом із розпуском виборчого штабу і сама згортає свою діяльність, впадаючи в летаргію, - значить, ця партія створювалась тільки під вибори, і віддані за неї голоси в більшості своїй пішли намарне. Тому що після виборів тільки й починається справжня робота і справжнє життя.
15:10
З 1 березня по 30 листопада в Україні зафіксовано 709 фактів порушень прав журналістів, з яких 194 у Донецькій та 89 у Луганській областях. Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».
19:20
QUADRIUM 3. Як ми вибираємо політичну партію? Вибрати політичну партію нескладно. Прочитав бюлетень, побачив знайому назву - і поставив галочку. Знайома вона тому, що кожен день ти проходив біля великого щита із рекламою. Або тому, що бачив рекламку щодня по телевізору. Міг порадити кум чи якийсь інший родич. А може, й просто по приколу, адже на чолі партії такий прикольний чувак - ну, всі ж знають, як його звуть.
12:15
Майже кожен рік, з моменту започаткування на початку 1990-х років, я беру участь у щорічному вшануванні "Голодомору", що відбувається в третю суботу листопада в соборі Святого Патрика в Нью-Йорку. Тим не менш, зокрема починаючи з 2010 року , замість того, щоб знайти деяку крихітку розради від зворушливого релігійного служіння, я ще більш засмучений, а, іноді, і в люті через урядові заяви.
20:53
QUADRIUM 2. Навіщо існують політичні партії? Якщо держава маленька, політиків потрібно мало, і можна обійтись прямими виборами кожного з них. Так, наприклад, у Швейцарії. Якщо ж держава велика, то і політиків необхідно багато, а вибирати кожного з них - голова лусне не лише у виборця, а й у членів виборчої комісії. Має існувати спосіб вибрати велику кількість політиків одним махом.
13:31
За час нашого чвертьстолітнього знайомства мені пощастило багато спілкуватися з Є. Сверстюком і записати чимало інтерв’ю для різних ЗМІ. Мені здавалося, що я ніколи не зможу насититися тим спілкуванням.
22:05
Розпочала роботу Верховна Рада України VIII скликання. Вдруге у новітній історії українського парламентаризму депутатів було обрано на позачергових виборах. Верховна Рада попереднього скликання, як і парламент V скликання, не проіснувала увесь термін, на який обиралася, і пропрацювала трохи менше двох років. До речі, повноваження Верховної Ради України V скликання «вклалися» у рекордно короткий термін – лише у півтора року. Тож прецедент, створений у 2007 році, через сім років перетворюється у тенденцію.
21:30
QUADRIUM 1. Навіщо придумана система виборів? Усім відомий принцип "працює - не чіпай". У більшості випадків він себе виправдовує, адже, дійсно, на більшості приладдя люди не розуміються, а тому краще не знімати кришку і не цікавитись, які всередині схеми та провідки. Можливо, так варто чинити і щодо політиків? Працює - не чіпай. Один раз вибрали, і хай працює п'ять, десять, двадцять років. Не треба проводити виборів - не треба витрачати зайвих грошей, які можна пустити на пенсії чи якусь урядову програму.